Præsident beder om hjælp efter orkan

Ø-nationen Vanuatu er blevet hårdt ramt af en tropisk orkan natten til lørdag. Præsidenten beder nu om international hjælp, efter det han kalder »total ødelæggelse«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VANUATU: Mindst otte personer har mistet livet i den tropiske orkan, der ramte Vanuatu natten til lørdag. Præsident Baldwin Lonsdale beder nu det internationale samfund om hjælp, skriver BBC.

Orkanen Pam fulgte ikke den formodede rute gennem Stillehavet, og det gik uventet hårdt ud over ø-nationen, der ligger cirka en fjerdel af vejen fra Australien mod Hawaii.

Mindst otte personer har foreløbig mistet livet, og yderligere 20 er kommet til skade, fortæller landechefen for Red Barnet i Vanuatu, Tom Skirrow, til nyhedsbureauet Reuters.

Tallene kommer fra landets nationale katastrofecenter, der har indsamlet oplysninger fra hospitaler og ambulancetjenester.

FNs kontor for koordinering af humanitær indsats (UNOCHA) beskriver stormen som »ekstremt destruktiv«.

»En katastrofe af det her omfang har man ikke oplevet i Vanuatu i nyere tid - især ikke set i det potentielle omfang af ødelæggelserne og orkanens styrke,« siger chefen for organisationens stillehavsafdeling, Sune Gudnitz, til BBC.

Størstedelen af de 260.000 indbyggere i Vanuatu bor i stråtækte hytter, så det ventes, at orkanen vil udløse massive ødelæggelser. Ubekræftede rapporter melder om op til 44 dødsofre, skriver Reuters.

FN forbereder at sende nødhjælpsarbejdere til landet søndag, men vinden er stadig så kraftig, og det ikke er sikkert, at flyene vil være i stand til at lande.