Præsident anklager sin forgænger for at have installeret et spionkamera i præsidentkontoret

Den ecuadorianske præsident Lenin Moreno betegner sin forgænger på posten som en »amatøragtig snushane«, efter at sikkerhedsfolk har opdaget et spionkamera skjult på hans kontor.

Den ecuadorianske præsident Lenin Moreno betegner sin forgænger på posten som en »amatøragtig snushane«, efter at sikkerhedsfolk har opdaget et spionkamera skjult på hans kontor. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er aldrig let at slippe magten. Slet ikke når man som Rafael Correa er en karismatisk leder af samme ildsprudlende skole som den afdøde venezuelaner Hugo Chávez. Og da Ecuadors præsident gennem 10 år i maj overlod posten til sin højre hånd, Lenin Moreno, efter at denne med noget besvær havde besejret en konservativ oppositionskandidat, lignede det da også mest en timeout.

Den stilfærdige og lidt grå Moreno skulle blot holde stolen varm i et par år, inden chefen vendte tilbage, ville både onde og gode tunger vide. Men noget tyder på, at Correa for en sikkerheds skyld gennem de seneste måneder har holdt et vågent øje med efterfølgeren, og ikke kun i overført betydning.

I hvert fald kunne en rasende Moreno forleden meddele, at hans sikkerhedsfolk havde fundet et spionkamera skjult i præsidentkontoret. Kameraet, der tilsyneladende blev installeret i begyndelsen af årtiet, var varmt efter at have været i brug, tilføjede han på en pressekonference og beskyldte Correa for at have direkte adgang til det via en applikation på sin mobiltelefon.

En både alvorlig og lettere komisk anklage. Men Moreno havde endnu ikke fået luft for sin harme, og kort efter betegnede han via Twitter sin tidligere chef som en »snushane, der amatøragtigt snager i andre folks privatliv«. Svaret lod ikke vente på sig.

»Kan præsident Moreno bevise sine beskyldninger, skal jeg i fængsel. Hvis ikke, må han gå, fordi han ikke blot er talentløs, men til grin,« skrev Correa fra sit selvvalgte eksil i Belgien og tilføjede:

»Jeg har længe sagt, at (Morenos) regering er det rene show, men vidste ikke, at de havde indført et fast indslag med skjult kamera.«

Bag de kuriøse beskyldninger og eksotiske ukvemsord gemmer sig en stadig mere udtalt politisk uenighed. Mens Correa var på kant med oppositionen, erhvervslivet og hvem som helst, der sagde ham imod, er Moreno ikke blot mere dialogsøgende, men har også kritiseret ophobningen af gæld og diverse uregelmæssigheder i forgængerens lange regeringsperiode. På den baggrund har det i månedvis trukket op til magtkamp i det venstreorienterede regeringsparti, der efter spionagebeskyldningerne befinder sig på randen af »borgerkrig«.

Samtidig er anklagemyndigheden gået ind i sagen. Skal man tro medier tæt på Correa, viser de første undersøgelser, at kameraet ikke har været i brug i årevis. Men fortsættelse følger uden tvivl i den ecuadorianske udgave af »Her er dit (politiske) liv«.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa