Portugiserne elsker deres sparsommelige præsident: Inviterer diplomater på billig middag

Lejebiler, genbrug og »brugerbetaling«. Den portugisiske statschef har gjort det til en sport at spare penge uden at slække på sit hæsblæsende aktivitetsniveau.

Illustration: Jenz Koudahl. Se nederst i artiklen for den fulde tegning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede under kampagnen forud for præsidentvalget i januar stod det klart for portugiserne, at der var noget »galt« med Marcelo Rebelo de Sousa. I stedet for som de øvrige kandidater at bruge kassen på massemøder, plakater og spindoktorer nøjedes den erfarne politiker og TV-kommentator med at vandre rundt på gader og stræder over alt i landet for at snakke med folk, mens han uddelte håndtryk og knus.

Den på én gang skrabede og intense kampagne sikrede Rebelo sejren med over dobbelt så mange stemmer som den nærmeste rival. Det triumfale indtog i Portugals kokette, lyserøde præsidentpalads har dog på ingen måde fået ham til at slække på hverken det heftige aktivitetsniveau eller principper om såvel offentlighed som nøjsomhed i forvaltningen.

Siden den snart 68-årige Rebelo i marts blev svoret ind, har han nået at aflægge besøg i Spanien, Italien, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Bulgarien, Schweiz, Angola, Mozambique, Marokko, Brasilien, USA, Colombia og Cuba. Dertil kommer et tæt pakket program indenfor Portugals grænser.

Præsidentens, sammenlignet med forgængerne, enorme rejseaktivitet bliver langt hen ad vejen finansieret af hans opfindsomme spare­tiltag. Eksempelvis har Rebelo i forbindelse med statsbesøg indført »brugerbetaling« for medrejsende erhvervsfolk og journalister, der – modsat tidligere – selv må spytte i kassen, såfremt de vil med. På landevejene er en 125.000 euro dyr limousine blevet skiftet ud med lejebiler, der koster halvdelen. Rebelo lader sig også transportere i en politibil, der egentlig var sendt til skrot, fordi motoren var brudt sammen. Men præsidenten fik formedelst 8.707,56 euro sat en ny i, så nu fungerer den tidligere patruljevogn upåklageligt.

Når beløbet kan gengives ned til sidste cent, er det fordi, Rebelo med jævne mellemrum gør rede for samtlige udgifter ned i den mindste detalje. Således måtte Portugals diplomatkorps forleden under en middag i præsidentpaladset nøjes med en menu til 31 euro pr. snude – inkl. moms og drikkevarer.

Det siger måske lige så meget om tidligere tiders frås som præsidentens sparsommelighed. Men portugiserne, der er vant til at suge på lappen, er begejstrede. 70 procent af dem bakker op om præsidenten, og selv medierne har svært ved at finde hår i suppen. Bortset måske lige fra et enkelt:

Hvorfor i alverden bruger Rebelo 55.000 euro på at beskytte sig mod hackere, når han alligevel lægger stort set alle oplysninger åbent frem?

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.

Honeytegning Fold sammen
Læs mere