Portugal skal vælge politisk overdommer

En konservativ TV-berømthed er favorit til at vinde dagens præsidentvalg i Portugal. Han bliver modvægt til landets nye venstrefløjsregering.

TV-værten Marcelo Rebelo de Sousa bliver sandsynligvis Portugals næste præsident. Foto: Miguel Riopa
Læs mere
Fold sammen

BARCELONA: José Mourinho er bekymret, og for en gangs skyld er det ikke på grund af resten af fodboldverdenens angivelige konspirationer imod ham. Det er hjemlandets politiske skæbne, der plager den portugisiske træner. Så meget, at han i den forløbne uge besluttede for første gang at melde klart ud om sit ikke just ræverøde ideologiske ståsted med en opfordring om at stemme konservativt ved søndagens præsidentvalg.

»Portugal har mere end nogensinde brug for at foretage det rigtige valg. Derfor har jeg besluttet at offentliggøre min støtte til Marcelo,« proklamerede Mourinho i et video­budskab til sine fans.

Når det er vigtigt at få Marcelo, der lyder efternavnet Rebelo de Sousa, installeret i Belem-paladset, handler det ikke kun om hans »karismatiske vindermentalitet«. Efter at socialisten António Costa i november overtog regeringsmagten med støtte fra den yderste venstrefløj, er der brug for en modvægt, mener Mourinho. Og det er en vurdering, han langtfra er alene om.

Skal hurtigt trække i nødbremsen

Marcelo Rebelo de Sousa står i de seneste meningsmålinger til at få godt halvdelen af stemmerne og dermed sejr i første valgrunde – en favoritværdighed, der også skyldes hans status som TV-kendis. Den 67-årige jurist har i årevis formået at samle 30 procent af seerne til sit ugentlige politiske debatprogram i kraft af både skarpe og uafhængige analyser, der har gjort ham populær langt ind i kommunist­partiets rækker.

Rebelo de Sousa forsikrer da også, at han i givet fald vil fungere som en partipolitisk neutral overdommer, og han afviser at gøre brug af det portugisiske præsidentembedes magt til at opløse parlamentet og udskrive nyvalg efter forgodtbefindende.

Det havde adskillige af hans partikammerater ellers set frem til. Men både de og Mourinho må formentlig nøjes med vis­heden om, at Rebelo de Sousa trods alt vil være mere tilbøjelig til at trække i nødbremsen over for Costa-regeringen end en socialistisk præsident. Hvilket ifølge konservative kommentatorer hurtigt vil blive nødvendigt. Venstreflertallet bag regeringen er i fuld gang med at tilbagerulle den nøjsomhedspolitik, der er blevet ført, siden Portugal i 2011 måtte tage imod en international redningsplan.

Mindstelønnen og pensionerne er blevet hævet, mens der er planer om at sænke både arbejdstid, indkomstskat og momsen på restaurationsvirksomhed. Tiltagene skal finansieres via øget beskæftigelse og mere gang i økonomien.

EU-Kommissionen ser imidlertid mindre optimistisk på sagen og nedlagde forleden veto mod finansloven med krav om en større nedbringelse af budgetunderskuddet. Samtidig tvang den Europæiske Centralbank før jul regeringen til at sælge en kriseramt bank til spanske Santander på fordelagtige vilkår. Indblandingen har vakt vrede blandt regeringspartierne, og bærer også ifølge Rebelo de Sousa kimen til en farlig konflikt.

»Portugal har – som andre sydeuropæiske lande – brug for hurtig vækst for at undgå yderligere social uro og politisk radikalisering,« siger han til den spanske avis El País.