Portræt: Portugisisk charmør i spidsen for EU

Selv om han har stået i spidsen for et af Portugals skarpeste økonomiske saneringsprogrammer er landets 49-årige socialistiske premierminister José Socrates stadig populær.

Portugals premierminister José Socrates er kendt som en viljefast og populær mand i sit hjemland. Begge dele får han rigelig brug for i sit nye job i spidsen for EU. Foto: José Manuel Ribeiro/Reuters Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Det er meget godt klaret, at man i et land med kun ti millioner indbyggere kan udgive flere daglige aviser, der kun handler om fodbold. Den største af dem »A bola«»til bolden« har et af Portugals største oplag og formår hver dag at vride en ny forside ud om det såkaldte smukke spil.

José Socrates tog da også et væsentligt skridt op af rangstigen i portugisisk politik, da han som sportsminister i slutningen af 1990erne formåede at sikre, at Portugal i 2004 blev arrangør for Europamesterskabet i fodbold.

Dét sikrede José Socrates en plads i hjertet hos mange fodboldgale portugisere, og det er kommet ham til gode efter, at han i februar 2005 blev valgt som premierminister.

Hård økonomisk kurs
Selv om han tilhører socialistpartiet gik Socrates i gang med en stram økonomisk saneringskurs, der indebar både en forhøjelse af pensionsalderen og nedskæringer i de sociale ydelser. Det skete for at rette op på

Portugals svigtende konkurrenceevne og for at forhindre, at landet ryger yderligere ned på den økonomiske rangstige i Europa, hvor det i forvejen er det fattigste af de »gamle« medlemslande og ved at blive overhalet af flere af de nye.

»Ingen skal beskylde os for, at vi har givet op og ikke er parat til at sætte hårdt mod hårdt,« forsvarede Socrates sit spareprogram.

På trods af protester fra fagbevægelsen fik den nye premierminister sit program igennem, og han nyder fortsat en betydelig popularitet blandt vælgerne.

Det skyldes ikke mindst hans betydelige personlige charme, der har indbragt ham titlen som Portugals svar på George Clooney. Et par kvindelige EU-journalister, som for nylig mødte den 49-årige Socrates, betegnede ham da også som ganske »dishy« appetitlig.

Højredrejet socialist
José Socrates var 17 år, da det halvfascistiske diktatur i Portugal endelig faldt i den ublodige »nellikerevolution« i 1974. Men i modsætning til andre unge portugisere som f.eks den nuværende formand for EU-Kommissionen José Manuel Barroso var Socrates ikke at finde på den revolutionsbegejstrede venstrefløj den gang. Han voksende op som søn af en arkitekt i byen Covilha i den yderste provins i Portugal tæt på grænsen til Spanien, hvorefter han læste til civilingeniør i universitetsbyen Coimbra.

Han vendte tilbage til sin hjemby og arbejdede som ingeniør for de lokale myndigheder, samtidig med at han i 1981 meldte sig ind i socialistpartiet og begyndte en politisk karriere, der bragte ham ind i parlamentet i 1987.

Da hans politiske mentor Antonio Guterres i 1995 dannede Portugals første socialistiske regering i længere tid fulgte Socrates med ham til hovedstaden Lissabon, hvor han foruden at være sportsminister også beklædte posten som miljøminister. Efter en periode i opposition for socialistpartiet blev Socrates valgt som partiformand og opnåede her en overraskende klar valgsejr i februar 2005.

Som politisk type hører Socrates til blandt de nye højredrejede socialister efter Tony Blairs forbillede. Der er ikke så meget mere med at holde kamptaler, og den portugisiske socialistleder optræder gerne i Hugo Boss-jakkesæt.

Men derfor skal han ikke undervurderes som politiker, siger José Matteus, en af Portugals bedst kendte politiske journalister. José Socrates er kendt for at drive sine medarbejdere hårdt og have liden tålmodighed med dem, som ikke kan klare opgaverne. Hans store force er, at han har overbevist den brede portugisiske middelklasse om behovet for sit saneringsprogram, siger Matteus: »Alle var klar over, at den økonomiske fest var overstået, men det var kun Socrates, som havde modet til at sige det åbent. Og gøre noget ved det.«

På hård opgave
Som EUs fungerende formand og chef for det portugisiske formandskab i det næste halve år får Socrates brug for sin viljestyrke. Han skal tackle det tummelumske polske tvillingepar Lech og Jaroslaw Kaczynski, der allerede er begyndt at trævle den aftale op, som EU indgik på sit topmøde for to uger siden om grundlaget for den ændrede EU-traktat.

Det er Socrates opgave og ambtion at gøre forhandlingerne færdige, så den nye EU-traktat kan underskrives på et topmøde i Lissabon i oktober.

Hans anden store ambition er at forbedre forholdet mellem Europa og Afrika. Ved at samle EUs og Afrikas politiske ledere til et topmøde i december i Lissabon vil han forsøge at indlede et reguleret samarbejde. Men det er langt fra alle europæiske stats- og regeringschefer, der har øjnene rettet lige så meget sydpå, så satsningen på Afrika-strategien vurderes som at være risikabel.

Et vellykket EU-formandskab vil kunne bane vej for en ny socialistisk sejr ved det forestående valg i 2009. José Socrates er fraskilt, men er samboende med en TV-journalist og har to sønner. Han har selv beskrevet sit liv som præget af politik, men han ses også ofte i Lissabons biografer og restauranter med sin familie.