PORTRÆT: Kristen højrefløjsmor vil være hele Italiens leder

Tidligere medlem af MSI og overvægtigt mobbeoffer Giorgia Meloni har kurs mod Italiens mest magtfulde job.

Det var en rørt Giorgia Meloni, der natten til mandag holdt takketale på sit parti Italiens Brødres hovedkontor i Rom. Guglielmo Mangiapane/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rom. I raketfart har den 45-årige Giorgia Meloni vundet frem på den politiske scene i Italien.

Ved det seneste valg i 2018 fik hendes parti, Italiens Brødre på den yderste højrefløj, blot fire procent af stemmerne. Efter søndagens valg står det at få omkring hver fjerde stemme, og Meloni ligner efterhånden et ret sikkert bud på støvlelandets første kvindelige premierminister.

Giorgia Meloni er blevet mere rund i det i de senere år, skriver nyhedsbureauet AFP. Ikke i sit udseende, men i sine holdninger.

Hun er politisk rykket mere ind mod midten. Hun var tidligere at finde i hjertet af Italiens fascistiske bevægelse, men har lagt afstand til bevægelsen.

Hun betegner sig selv som en "kristen mor", som taler lige ud af posen, og som kan genoprette landets stolthed.

Meloni har en teenagedatter sammen med tv-journalisten Andrea Giambruno.

Hun har tidligere kritiseret EU, som ifølge hende bestemmer alt for meget. Hun har også kritiseret globalisering, coronarestriktioner og masseindvandring.

Hun har desuden lovet at "befri det nationale fra et magtsystem, der har holdt det nede".

I sin sejrstale natten til mandag lovede Meloni, at hun ikke har i sinde at forråde italienernes tillid.

- Hvis vi bliver opfordret til at regere denne nation, vil vi gøre det for samtlige italienere med henblik på at samle folket og ophøje det, der forener dem, snarere end det, der adskiller dem, sagde Meloni ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hvordan en kommende regering kommer til at se ud, er endnu uvist. Men det forventes at blive en trepartskoalition, som ud over Melonis Italiens Brødre vil bestå af Lega og Forza Italia, som er ledet af henholdsvis Matteo Salvini og Silvio Berlusconi.

Med Italiens Brødre som det klart største parti i koalitionen er Meloni det oplagte bud på en ny italiensk premierminister og landets første kvindelige af slagsen.

Giorgia Meloni har ikke lagt skjul på, at hendes barndom i udkanten af Rom var svær. Hun blev som etårig forladt af sin venstreorienterede far, som sejlede til De Kanariske Øer, og opdraget af sin højreorienterede mor, som skrev kærlighedsromaner.

Under en leg med stearinlys kom Meloni ved et uheld til at brænde familiens hjem ned. Derudover blev hun mobbet for at være overvægtig.

Det skriver The Washington Post.

I sin biografi skriver Meloni, at hun husker, at hun blev kaldt "fede", hvilket fik hende til at gå på slankekur og tabe sig.

- Her mange år senere er jeg faktisk taknemmelig over for de bondeknolde, skriver hun i biografien om dem, der kaldte hende øgenavne.

Da Meloni var teenager, flyttede familien til Garbatella tæt på hendes bedsteforældre. Som 15-årig tilsluttede hun sig ungdomsafdelingen af den neofascistiske bevægelse MSI, skriver BBC.

16 år senere, i 2008, blev Giorgia Meloni Italiens yngste minister nogensinde, da hun af daværende premierminister Silvio Berlusconi blev udnævnt til ungdoms- og sportsminister.

/ritzau/