Portræt af Jo Cox: »Mens vi fejrer vores forskellighed«

Den britiske politiker Jo Cox er i dag blevet skudt og stukket. Tilbage står spørgsmålet, om den kvindelige Labour-politiker blev dræbt af politiske årsager, få dage før at Storbrittanien skal stemme om fremtidigt EU-medlemsskab.

Foto: YUI MOK / PA

Ordene i hendes første tale i Underhuset opsummerer på mange måder, hvordan den 41-årige Jo Cox betragtede verden.

»Vores samfund er blevet dybt forstærket af indvandring, det være sig af irske katolikker i hele valgkredsen eller af muslimer fra Gujarat i Indien eller fra Pakistan,« lød fra Jo Cox' i hendes såkaldte »Maiden Speech«.

Ifølge den engelske avis The Mirror fortsatte hun med at forklare, hvordan hun troede på, at langt flere ting binder det britiske folk sammen, end der skiller dem.

»Mens vi fejrer vores forskellighed, så overrasker det mig igen og igen, når jeg rejser rundt i valgkredsen, at vi er langt mere forenet og har langt mere til fælles med hinanden end ting, der skiller os.«

Det internationale udsyn, troen på medmennesker og arbejdet til fordel for de svageste opsummerer personen og politikeren.

I dag - omkring et år senere - er den 41-årige kvinde, politiker og mor til to små børn blevet dræbt. Hun blev lidt over middag stukket ned og skudt på i byen Bristall i det nordlige England.

Nu spekuleres der i, om angrebet her få dage før Storbritanniens EU-afstemning kan være politisk motiveret. Et øjenvidne beretter om, at gerningsmanden flere gange råbte »Britain First« både inden og efter skyderiet og det efterfølgende knivstikkeri. Det er navnet på et nationalistisk og højre-orienteret parti i England.

Den 41-årige Jo Cox førte kampagne for, at Storbritannien skal blive i EU. Hun blev valgt ind i det britiske parlament for et år siden og har tidligere bestridt en række forskellige poster i nødhjælpsorganisationen Oxfam og været aktiv i The Freedom Fund - en organisation imod moderne slaveri. Og i hendes politiske liv var hun bannerfører for, at England skulle acceptere at modtage flere mindreårige flygtninge fra krigen i Syrien.

På trods af hendes relativt korte politiske karriere på højeste plan har hun allerede vundet respekt blandt kollegerne i parlamentet, skriver avisen The Telegraphs politiske korrespondent.

Ellers som en af hendes partifæller ifølge The Guardian beskrev hende, kort før hun blev erklæret død:

»Hun er den slags kloge, strålende, engagerede person, der bruger parlamentet til at forsvare de mennesker i verden, der har mest brug os.«

Politiske observatører kalder hende en af de nye stjerner i Labour-partiet. Og ifølge partileder Jeremy Corbyn er det en dedikeret politiker, der nu er afgået ved døden:

»Jo var dedikeret omkring at få os til at leve op til vores løfter om at støtte udviklingslandene og styrke menneskerettighederne.«

Hun efterlader sig en mand, to børn og et Storbritannien i chok og sorg.