Populært turistmål truer turister med bøder: »De drikker på offentlige gader, er halvnøgne og er fulde til langt ude på natten«

Kroatien er de seneste år blevet et af danskernes og andre landes mest populære feriemål. Men nu har det taget overhånd. Hvert år plages den populære kroatiske ferieø Hvar af nøgne, fulde unge, der pisser og brækker sig i gaderne. Det har fået byens borgmester til at sige: Stop!

Det skriver The New York Times, der har lavet en reportage på øen.

Øens borgmester, Riki Novak, er glad for turisme på øen, men irriteret over, hvordan den han udviklet sig.

»Denne her party-turisme er ikke, hvad vi ønskede. Det er ikke noget, vi vil have,« siger han til mediet og fortæller, at de nu er blevet så trætte af plagen, at der er kommet en konsekvens.

For at stoppe de tusindvis af unge, der hvert år kommer og plager byen, har de nu sat skilte op, der advarer turisterne om bøder:

'Mænd, behold jeres trøjer på inde i byen, ellers får I bøder på 500 euros' (knap 3.700 kr.). Og 'Ingen mad, drikke eller søvn på offentlige områder - 700 euro' (5.200 kr.). Samtidig er de begyndt at vise advarsels-videoer på færgen på vej til øen og deler brochurer ud med de strikse regler.

Øen Hvar huser 11.000 indbyggere og har tidligere været en populær destiantion for rige jet-settere eller celebreties i store yachter.

De er dog de senere år blevet erstattet af unge fulde backpackere, der ankommer i hobetal og fester på de mange nybyggede hostels, natklubber og party-både.

Øen tjener millioner årligt på de mange unge, og ifølge New York Times overnattede over 700.000 gæster på øen sidste år og over 200.000 tog på dagsture på både. Turismen er steget med syv til 10 procent hvert år de seneste syv år, og i år er det eksploderet. Øen har i år opevet en stigning på antallet besøgende på 20 procent i forhold til sidste år.

En engelsk journalist, der bor på øen, fortæller til New York Times om øens forvandling.

»Om aftenen kommer der en sværm af unge, der drikker på offentlige gader, er halvnøgne og er fulde til langt ude på natten. Engang var der fyldt med kunstgallerier langs havnen - nu er de erstattet med barer og hostels,« siger han.

Ifølge avisen har de nye bøder dog virket, og de ser færre og færre overtrædelser af de øknomisk strenge regler. Men turismen vokser eksplosivt, og det er på grund af, at nabolandene i blandt andet Nordafrika og Mellemøsten bliver udsat for terroristangreb, skriver mediet.

Befolkningen i Hvar håber også, at borgmesterens nye regler hjælper øen til at blive eksklusiv igen. De gider ikke vågne op til at se nøgne stive unge liggende i havnen, eller lugte til urin på deres hoveddør, siger de ifølge mediet.

Med de nye ’turist-regler’ følger Rikardo Novak i fodsporene på sin borgmesterkollega fra den italienske hovedstad Rom, Virginia Raggi.

I begyndelsen af juni indførte hun blandt andet et forbud, som fredede 40 fontæner i byen fra de mange uopdragne turisters dårlige vaner.

Også den spanske by San Pedro del Pintar ved Alicante i det sydøstlige Spanien, har indført en række forbud og bøder rettet mod turister, skriver The Telegraph.