Populær svensk partisoldat i defensiven

Den folkekære forsvarsminister Peter Hultqvist har genindført værnepligten i Sverige og øget forsvarsbudgetterne i et land, der ellers gerne ser sig som en humanitær fremfor militær stormagt. Men nu er hans ministerpost truet af sag om it-sikkerhed, som han hævder ikke at have noget ansvar for.

Den svenske forsvarsminister Peter Hultqvists post er truet i den store it-skandalesag. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK SIMANDER

Sverige har et ambivalent forhold til krudt og kugler.

På den ene side er Sverige landet, hvorom tidligere statsminister Frederik Reinfeldt erklærede: »Vi er ikke en militær stormagt, men vi er en humanitær stormagt«.

På den anden side er Sverige verdens tredjestørste våbeneksportør målt i forhold til indbyggertal.

Et land, hvor hele byer er indrettet omkring militær-industrielle fabrikker, der bærer navne som BAE Systems, Bofors og SAAB.

Nationalikonet Alfred Nobel personificerer perfekt den nationale dobbelttydighed. Han opfandt dynamit og indstiftede den verdenskendte fredspris, der bærer hans navn.

At være forsvarsminister i Sverige er derfor altid lidt af en balanceakt. På den ene side har man landets historiske frygt for russerne, der blandt andet har ført til, at dele af landets motorveje kan bruges som landingsbaner i tilfælde af krig.

På den anden har man den fredselskende svenske venstrefløj, der foretrækker, at geværer hellere bliver brugt som vaser end som skydevåben.

Det lå derfor heller ikke i kortene, at den 58-årige socialdemokratiske karrierepolitiker Peter Hultqvist skulle blive såvel folkekær som forestå en hidtil uset udvidelse af det svenske forsvar.

Hultqvist har haft stort set hele sin karriere indenfor den socialdemokratiske bevægelse, hvor han startede som journalist for socialdemokratiske medier og siden blev aktiv i kommunal- og regionspolitik og senere partiets hovedbestyrelse.

Hultqvist oplevede sit hidtidige karrieremæssige højdepunkt, da han i 2014, efter socialdemokraternes valgsejr under ledelse af Stefan Löfven, blev udnævnt til forsvarsminister.

Siden da har han, med de borgerlige partiers støtte og foranlediget af en stadig mere offensiv russisk udenrigspolitik, formået at genindføre værnepligten og forhøje forsvarsbudgetterne med milliarder af svenske kroner.

I løbet af de seneste uger er Hultqvist imidlertid løbet ind i sit livs politiske stormvejr. Efter en nylig regeringsrokade står han tilbage som den eneste af de tre svenske ministre, der har været impliceret i en skandale om offentlige it-systemer, der har rystet Sverige.

I foråret 2015 udliciterede den svenske transportstyrelse driften af interne it-systemer til computergiganten IBM. I den forbindelse førte hastværk til, at en en række bestemmelser om datasikkerhed tilsyneladende blev ignoreret.

Den fejl kan have givet en række af IBMs underleverandører adgang til personfølsomme data om blandt andet svensk infrastruktur og personel i den svenske hær.

Da nogle af underleverandørerne er i lande som Serbien og Rumænien, der enten har gode forbindelser til Rusland eller oplever udbredt spionage, er frygten i Sverige nu, at disse informationer er endt i hænderne på fjendtligtsindede magter. I praksis Rusland.

Torsdag fyrede statsminister Stefan Löfven derfor infrastrukturminister Anna Johansson og indenrigsminister Anders Ygeman, begge socialdemokrater. Det skete efter, at oppositionen havde udtrykt mistillid til netop de to ministre – og til forsvarsminister Peter Hultqvist.

Löfven afviste dog at afskedige Hultqvist, der har erkendt at kende til sagen siden begyndelsen af 2016, men ikke mener at have noget ansvar for skandalen.

I den forbindelse erklærede Löfven: »Hultqvist har været med til at styrke tilliden til den svenske forsvars- og sikkerhedspolitik markant. Han er dybt respekteret i store kredse. Og han er ikke ansvarlig for den myndighed, hvor misbruget fandt sted,«

Flere iagttagere mente, at sagen dermed var lagt død. Men oppositionen i Sverige har siden erklæret, at den fortsat ønsker at fremsætte et mistillidsvotum til Peter Hultqvist og dermed tvinge ham fra ministerposten.

Står det til vælgerne, er det dog tvivlsomt, om den populære forsvarsminister går af. Ifølge en meningsmåliing udført af svensk TV4 fredag, så mener 51 procent af svenskerne ikke, at Hultqvist bør forlade sin post, mens blot 27 svarer ja til samme spørgsmål.

Skulle det lykkes at få forsvarsministeren afsat, vil det blive en spritny svensk forsvarsminister, der skal overse den største militærøvelse på svensk jord i i 20 år, Aurora 17, som afvikles fra den 11. til 29. september.