Populær på at gøre nar af Islamisk Stat

Irakiske Ahmad al-Basheer kaldes for den arabiske verdens Jon Stewart. Han er blevet populær på at håne og spotte Islamisk Stat. En position, der også har gjort ham til mål for islamisterne.

Ahmad al-Basheer og hans ugentlige TV-program, Al-Basheer Show, er bedst kendt for at gøre grin med Islamisk Stat, men korrupte irakiske politikere og løftebrydere får også en tur over satireknæet. Fold sammen
Læs mere

JERUSALEM: Truslerne tikker ind på sms, e-mail og hans Twitterkonto efter hver udsendelse af den ugentlige TV-program Al-Basheer Show.

Beskederne kommer fra islamister, der ikke kan lide at høre den selverklærede kalif Abu Bakr al-Baghdadi og Islamisk Stat holdt for nar. Og Ahmad al-Basheer bestiller ikke andet.

Når nyheder om IS-krigeres død offentliggøres, opfinder han dødsårsagerne. Som IS-kokken fra byen Raqqa, der angiveligt døde af at spise en alt for gammel ost. Eller de to IS-krigere, der med et glimt i øjet bestiller appelsinjuice og halal-sodavand og naturligvis får serveret øl af bartenderen. Bare rolig, det er på kaliffens regning i anledning af etårsdagen for erobringen af Mosul, siger bartenderen.

»Vi har vænnet os til dødstruslerne,« siger Ahmad al-Basheer. Hans erklærede mål er at skyde al den selvhøjtidlighed og puritanisme, IS-krigerne omgiver sig selv med, i stykker med satire.

»Deres glorie bliver knust, og de kommer til at fremstå som helt almindelige mennesker. Det er derfor, mit program er så farligt for dem,« siger han på YouTube.

I eksil i Amman

I 2011 besluttede den irakiske statsborger at forlade landet og flytte til Jordan efter en bombe i byen Ramadi dræbte en række af hans kolleger og næsten også tog livet af ham selv. Her søsatte han sit satiriske program, der især det seneste år er blevet mange millioner irakeres ugentlige åndehul i en blodig krigstid.

 

Ahmad al-Basheer laver sit ugentlige program i den jordanske hovedstad, Amman, sammen med 24 medarbejdere. Mange af dem er fra Irak som værten selv. Programmet er bedst kendt for at gøre grin med Islamisk Stat, men korrupte irakiske politikere og løftebrydere bliver også mødt med satire.

»Vi forsøger bare at få irakerne til at grine, så de kan leve et normalt liv og glemme alle problemerne for en stund. Latter er den bedste metode til at forene folk fra hele verden. Smil og latter gør os menneskelige,« siger han.

De fleste af dødstruslerne mod Ahmad al-Basheer kommer fra Syrien, hvor Islamisk Stat har sit hovedsæde i byen Raqqa. Men værten for TV-programmet modtager også trusler fra IS-sympatiserende muslimer med bopæl i vestlige lande.

Siden oprettelsen af Islamisk Stat i 2014 har satirikere i en række arabiske lande gjort terrororganisationen til mål for humor og spot. Den irakiske regering gav sidste år næsten fire millioner kroner i støtte til et TV-program, der gør nar ad Islamisk Stat. Måske foreslår satirikerne, at den irakiske hær ikke selv er i stand til at bekæmpe Islamisk Stat, og derfor foretrækker en blødere måde.

I Libanon findes en række satiriske programmer, der angriber Islamisk Stat. »IS er ikke nogen rigtig repræsentant for islam, og ved at håne dem viser vi, at vi ikke accepterer deres tolkninger og metoder,« siger Nabil Assaf, der er producer på et libanesisk satire-program.