Pompeo: Iransk olietanker er på vej til Syrien

Trods forsikring fra Iran om, at skibet ikke vil sejle til Syrien, ser det ifølge USA ud til at være kursen.

Ifølge USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, ser det ud til, at det iranske olieskib Adrian Darya har kurs mod Tartus i Syrien. (Arkivfoto) Sebastien St-Jean/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Washington D.C.. USA har information om, at den iranske olietanker "Adrian Darya" er på vej til Syrien.

Det oplyser den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, fredag.

- Vi har pålidelige oplysninger om, at tankeren er på vej mod Tartus i Syrien. Jeg håber, den ændrer kurs, skriver han på Twitter.

- Det var en stor fejltagelse at stole på Zarif, skriver Pompeo videre.

Det sker med henvisning til Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, der tidligere har forsikret Storbritannien om, at olietankeren ikke vil sejle til Syrien.

Tidligere fredag sortlistede USA's finansministerium det omstridte olieskib, der for godt to uger siden blev frigivet af Gibraltar efter seks ugers tilbageholdelse.

Samtidig sanktionerede finansministeriet skibets kaptajn.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

"Adrian Darya", der tidligere hed "Grace 1", blev den 4. juli opbragt af britiske styrker ved Gibraltar. Det skete, på mistanke om at skibet var på vej med råolie til Syrien i strid med EU's sanktioner.

Iran har afvist beskyldningerne.

Gibraltar frigav skibet 15. august. Frigivelsen af skibet skete trods advarsler fra USA.

De amerikanske myndigheder har sat skibet i forbindelse med Irans Revolutionsgarde, som i USA er opfattet som en terrororganisation.

Derfor har USA krævet skibet tilbageholdt og lasten beslaglagt.

På et pressemøde mandag fortalte en talsmand fra Irans regering, at Iran har solgt olien om bord på skibet til en unavngiven køber.

Samtidig forlød det, at ejeren af olien nu bestemmer, hvor skibet skal sejle hen.

Der er omkring 2,1 million tønder råolie om bord på skibet. Olien vurderes at have en værdi på 130 millioner dollar, skriver nyhedsbureauet AP. Det svarer til cirka 878 millioner kroner.

Spændingerne mellem USA og Iran er taget til, siden den amerikanske præsident, Donald Trump, sidste år trak USA ud af atomaftalen med Iran.

USA besluttede i den forbindelse at genindføre en række sanktioner mod Iran. Det har i høj grad svækket landets olieeksport.

/ritzau/