Polske præster frygter magi: Derfor har de kastet Harry Potter-bøger på bålet

En gruppe polske præster har vakt opmærksomhed på Facebook, efter at de lagde billeder op fra et bål i Gdansk. I flammerne lå Harry Potter-bøger, en lyserød Hello Kitty-paraply og flere andre objekter, som besad »onde kræfter«.

JK Rowlings enormt populære Harry Potter-serie består af syv bøger, som der er blevet solgt over 500 millioner eksemplarer verden over. Det er de bedst sælgende fiktionsbøger nogensinde, og de er alle blevet filmatiseret. I 2016 udkom det nyeste skud på stammen, da J.K. Rowling udgav manuskriptet til et teaterstykke, der handler om Harry Potter som voksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Leal-Olivas
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der findes en bog, hvori slanger taler, ondskab besejres med kærlighed, og hovedpersonen både dør og genopstår.

Men den slags magi vil en gruppe katolske præster i Polen ikke høre tale om.

I weekenden kastede de nemlig flere af de ekstremt populære Harry Potter-bøger på bålet, da de inviterede børn til at deltage i afbrændingen af bøger og genstande, som de anså for ugudelige. Det skriver BBC.

Den evangeliske forening, der går under navnet »SMS fra Himlen«, har selv publiceret billeder fra afbrændingen, som fandt sted i Gdansk, på Facebook. På et af billederne kan man se en præst og to børn stå foran bålet.

På bålet kan man også se en elefantfigur, en træmaske, en lyserød Hello Kitty-paraply og bøger fra den populære Twilight-bogserie, der handler om om vampyrer og varulve.

Objekterne har menighedens medlemmer selv afleveret til kirken, efter de var blevet opfordret til at give de af deres ejendele væk, som besad »onde kræfter«, skriver AP.

Billederne, som foreningen selv har lagt på Facebook, har fået hård kritik af flere polske Facebook-brugere. Flere sammenligner bogbrændingen med de afbrændinger, der fandt sted i Nazi-Tyskland før Anden Verdenskrig, mens andre spørger, om præsterne også vil sætte hekse på bålet som i Middelalderen, skriver BBC.

Talspersonen for det katolske stift, hvor afbrændingen fandt sted, tager imidlertid afstand fra præsternes bål. Han siger ifølge AP, at han ikke bryder sig om den form for aktivitet og kalder den for »forkert«.

Over for et polsk medie giver han dog præsterne ret i, at det okkulte og magi »har dårlig indflydelse på det menneskelige liv«, skriver AP.

J.K. Rowlings Harry-Potter bøger er de bedstsælgende fiktionsbøger nogensinde – mere end 500 millioner kopier er blevet solgt verden over, ifølge BBC.

Den katolske kirker nyder stor indflydelse i det polske samfund, og det nationalkonservative regeringsparti Lov og Retfærdighed er funderet på katolske værdier.