Polsk valg er en gyser

Afdøde præsident Lech Kaczynskis bror har overraskende indhentet modkandidaten – næsten.

Præsidentkandidat Jaroslaw Kaczynski omgivet af medierne efter at have stemt. Han er videre til valgets anden runde med næsten lige så mange stemmer som forhåndsfavoritten Bronislaw Komorowski. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAWEL KOPCZYNSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Polens præsidentvalg, hvis første runde blev holdt i går, bliver en gyser.

Afstanden mellem favoritten, den borgerligt liberale Bronislaw Komorowski, og den nationalkonservative Jaroslaw Kaczynski, er så lille, at ingen mandag morgen kan forudse, hvordan resultatet bliver i anden runde 4. juli.

Oprindelig var Komorowski tippet som vinder af valget, der måtte fremrykkes, da den hidtidige statschef Lech Kaczynski omkom ved en flyulykke i Rusland 10. april. Men den dræbtes tvillingebror Jaroslaw Kaczynski har næsten indhentet ham, fremgår det efter optælling af omkring halvdelen af stemmerne.

De foreløbige tal viser, at Komorowski har fået 39,08 procent af de optalte stemmer, mens Kaczynski ligger på 38,34 pct.. Det er en langt snævrere afstand end forudset af meningsmålingerne før valgdagen.

Da ingen har fået det absolutte flertal på over 50 procent skal de to mødes i anden runde om knapt to uger. Komorowski var som parlamentsformand og midlertidig præsident efter Lech Kaczynskis død populær og midtsøgende.

Den overlevende Kaczynski, der har været regeringschef 2006-2007, har været kendt som aggressiv og kompromisløs. Op til broderens død var han lidet afholdt. Det sidste par måneder har han imidlertid ført en effektiv kampagne med en ændret stil. Nu fremstiller også han sig som midtsøgende og mild, og har sågar vist forståelse for venstrefløjen, som han hidtil har bekæmpet.

Den udstrakte hånd til venstrefløjen hænger muligvis sammen med, at Grzegorz Napieralski fra det socialdemokratiske SLD – efterfølger af kommunistpartiet – kan blive kongemager.

Napieralski har ifølge det foreløbige resultat fået næsten 14 pct. af stemmerne. Han kan ikke fortsætte i valget, men vil anbefale sine vælgere, hvor de skal sætte krydset 4. juli. Det kan blive afgørende for, hvem der sætter sig i præsidentstolen.