Polsk skæbnevalg ender i en neglebider: Begge præsidentkandidater holdt sejrstale

Den seneste valgstedsmåling viser en føring til Polens siddende præsident, Andrzej Duda, med kun to procentpoint over udfordreren Rafal Trzaskowski.

Den siddende polske præsident, Andrzej Duda, følte sig søndag aften overbevist om, at han har vundet fem år mere på posten. Og med en snæver føring på to procentpoint over hans udfordrer tyder de foreløbige optællinger af stemmerne da også på det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aleksandra Szmigiel/Reuters/Ritzau Scanpix

Søndag aften holdt både Andrzej Duda og Rafal Trzaskowskis sejrstaler. Efter en intens og polariserende valgkamp imod hinanden var de to polakker tilsyneladende begge overbeviste om, at de havde sikret sig sejren.

Og det er da også endnu mandag morgen uklart, hvem af dem der med sikkerhed kan erklæres for vinder. Ifølge den seneste valgstedsmåling, som Ipsos offentliggjorde klokken to natten til mandag, førte Andrzej Duda med blot to procentpoint over udfordreren, Rafal Trzaskowski, som er borgmester i Polens hovedstad, Warszawa.

Med en statistisk usikkerhed på én procent giver det Duda en meget snæver føring. Tallene var baseret på exitpolls kombineret med optalte stemmer fra 90 procent af valgstederne, skriver The Guardian.

Stemmerne fra polske vælgere med bopæl i udlandet synes imidlertid ikke at være inkluderet i målingen, og de forventes at stemme massivt på Rafal Trzaskowski.

»Jeg er fuldstændig overbevist om, at når vi har talt alle stemmerne op, vil vi have sejret og helt sikkert vinde,« lød det fra Trzaskowski søndag aften ifølge The Guardian.

De fleste meningsmålinger op til valget havde allerede spået, at søndagens valg ville blive et gyseropgør mellem den siddende præsident og Rafal Trzaskowski.

Polakkernes valg af præsident ventes blandt andet at få afgørende betydning for, hvordan Polens forhold bliver til EU i fremtiden.

De senere år har det nationalkonservative parti Lov og Retfærdighed (PiS) regeret noget nær enevældigt i Polen, eftersom partiet i Andrzej Duda har haft en allieret – og tidligere partifælle – som i meget begrænset omfang har benyttet sig af sin vetoret i forhold til de lovforslag og den politik, PiS har gennemført i det polske parlament.

Det har sendt Polen på kollisionskurs med EU, der blandt andet kritiserer Polen for at bevæge sig i en nærmest autokratisk retning – hvor mediers pressefrihed og dommeres uafhængighed er blevet stækket.

Samtidig har Duda og PiS ført en nationalkonservativ kulturkamp for traditionelle, konservative familieværdier, og under valgkampen har han sammenlignet LGBT-miljøet i Polen med kommunisme og talt imod homoægteskaber, registrerede parforhold og undervisning om LGBT-emner i skolen.

Rafal Trzaskowski repræsenterer på mange måder det modsatte. Den 48-årige politiker er gået til valg på et mere progressivt program, hvor han har talt varmt om LGBT-miljøet i Polen, for digitalisering og for et stærkt europæisk samarbejde.

Trzaskowski har i øvrigt lovet, at han vil bruge sin vetoret til at bremse alle retsreformer, der underminerer demokratiske normer.

Det endelige valgresultat forventes at foreligge mandag aften, skriver The Guardian.

Med en rekordhøj valgdeltagelse på knap 69 procent lader det til, at der ved dette valg har været flere vælgere fra Polens mindre byer, end der normalt er ved de polske valg. Og de stemmer traditionelt på Duda, skriver The Guardian.

Men uden for Polens grænser har over en halv million polske vælgere med bopæl i udlandet også deltaget i valget. De forventes i høj grad at have stemt på Trzaskowski.

Under den første valgrunde i sidste måned fik Trzaskowski omtrent dobbelt så mange stemmer fra udlandet, som Duda fik, skriver The Guardian.

Ritzau har bidraget til denne artikel.