Polsk prælat træder tilbage

En prælat fra den katolske kirke i Krakow tog i går sin afsked, et døgn efter at ærkebiskoppen af Warszawa havde set sig tvunget til et lignende skridt. Prælaten har, som ærkebiskoppen, arbejdet for den kommunistiske efterretningstjeneste under diktaturet.

Tilhængere af den nyudnævnte ærkebiskop Stanislaw Wielgus demonstrede i går uden for kurien i Warszawa. Wielgus trådte tilbage efter at have indrømmet, at han havde spioneret for Polens efterretningstjeneste i landets kommunistiske epoke. Foto: Peter Andrews/Reuters Fold sammen
Læs mere

Mindre end 24 timer efter, at Vatikanets talsmand i weekenden erklærede, at Warszawas ærkebiskop, Stanislaw Wielgus, formentlig ikke bliver den sidste polske gejstlige, som må træde tilbage på grund af samarbejde med det hemmelige politi under kommunismen, tog prælaten fra Wawel-katedralen i Krakow i går sin præstekjole og forsvandt fra embedet.

Wielgus meddelte søndag under en tumultarisk messe i Warszawa, at han trak sig efter afsløringer af, at han i 20 år havde været stikker for sikkerhedspolitiet, SB. Prælaten Janusz Bielanski har åbenbart en lignende fortid, og det var for meget for den katolske kirke. »Vatikanet er i chok,« lød en overskrift i den italienske avis La Repubblica i går.

Flere fratrædelser
Bielanskis afgang er knap så skæbnesvanger som Wielgus', men indeholder alligevel sprængstof. Han arbejdede under Krakows kardinal Stanislaw Dziwisz, som var personlig assistent for den afdøde, polskfødte pave Johannes Paul II. Nyhedsmagasinet Wropost berettede allerede for et år siden om hans forbindelse til SB, men først weekendens hændelser har tilsyneladende fået Bielanski - og kirken - til at drage konsekvenser. Andre fratrædelser ventes, ikke mindst fordi flere af Dziwisz' medarbejdere under det kommunistiske regime skal være blevet presset til stikkervirksomhed.

I Vatikanet bedyrede en højtstående funktionær, kardinal Giovanni Battista Re, i går, at man intet vidste om Wielgus' fortid, før det var for sent. Det stemmer ikke over- ens med udtalelser fra Wielgus om, at han havde fortalt paven alt, der var værd at vide. Uanset hvem der har sandheden på sin side, kan den katolske kirke se frem til endnu en oprivende tid.