Polsk ambassadør såret i Irak

Polens ambassadør i Irak såret, da hans konvoj blev angrebet i Bagdad.

Den polske ambassadør overlevede bombeangrebet mod hans kortege. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Den polske ambassadør i Irak, general Edward Pietrzyk, blev i formiddag såret da hans konvoj kom under angreb i Bagdad.

Den britiske avis Guardian meddeler, at Edward Pietrzyk blev ført til et amerikansk militærhospital for at blive behandlet, men at ambassadøren ikke var livsfarligt kvæstet.

En civil person omkom ved eksplosionen, der skete i det centrale Bagdad. Fire sikkerhedsvagter blev også såret.

Amerikanske og irakiske tropper afspærrede efter eksplosionen al-Arasast gaden, mens helikoptere fløj over området for at lokalisere attentatmændene.

General Edward Pietrzyk var øverstkommanderende for de polske styrker i Irak, indtil han i 2004 blev udnævnt til ambassadør.

Alvorlige angreb
Den hidtil alvorligste angreb mod diplomater i Irak fandt sted sidste år hvor fire russiske diplomater blev kidnappet og senere fundet dræbt.

Russerne blev taget som gidsler ved en aktion, hvor bevæbnede mænd angreb deres bil i velhaverkvarteret Mansour i det vestlige Bagdad. En femte diplomat blev dræbt under bortførelsen.

Det mest alvorlige anslag blev dog udførty med en enorm bilbombe som i august 2003 raserede FNs hovedkvarter i Bagdad, hvor 22 omkom - herunder chefen, Sergio Vieira de Mello. Den danske FN udsending Henrik Kolstrup blev hårdt.

Dansk beskyttelse
Danske diplomater i Irak bliver fra for nylig nu beskyttet af specialuddannede danske bodyguards, der har gennemført en en uddannelse ved Jægerkorpset med direkte fokus på Bagdads bymiljø.

Langt de fleste diplomater opholder sig under opholdet i Bagdad sig imidlertid i den såkaldt Grønne Zone, et velbevogtet område i Bagdad der rummer flere af Saddam Husseins paladser.