Politistyrke stormer omstridt flygtningelejr

En usædvanlig lyd blev opfanget kort efter ubåds forsvinden. Tysk politi løslader seks terrormistænkte syrere på grund af manglende beviser. Politistyrke stormer omstridt flygtningelejr. Få overblikket over nattens nyheder her.

Australien erklærede den omdiskuterede flygtningelejr Manus for lukket 31. oktober. Det skete, efter at Papua Ny Guineas højesteret havde dømt lejren forfatningsstridig. Onsdag rykkede australske politistyrker ind på området. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politistyrke stormer omstridt australsk flygtningelejr

Politiet i Papua Ny Guinea er rykket ind i en aflukket australsk flygtningelejr på øen Manus, hvor hundredvis af flygtninge har barrikaderet sig og nægter at forlade området. Det skriver avisen Sydney Morning Herald.

Politiaktionen bliver bekræftet af Australiens indvandringsminister, Peter Dutton.

- Jeg synes, at det er skandaløst, at folk stadig er der. Vi vil have, at folk flytter ud, siger Dutton til radiostationen 2GB.

Den australske tv-kanal SBS rapporterer, at det føderale australske politi har bekræftet, at to af dets politibetjente er med til at rydde lejren.

Der er tale om den mest aggressive aktion fra politiet hidtil for at få fjernet flygtningene.

Flygtninge i lejren poster billeder på sociale medier, der viser, hvordan politiet tiltvinger sig adgang til lejren. En af dem er en bruger, der kalder sig Voice, der angiveligt er freelancejournalist placeret i lejren. Han har lagt flere videoer ud under hashtagget #SOSManus samt dette billede:

Australien erklærede lejren for lukket 31. oktober. Det skete, efter at Papua Ny Guineas højesteret havde dømt lejren forfatningsstridig.

Derfor slog Australien, der står for al drift af lejren, elektricitet og vandforsyninger fra. Cirka 400 asylansøgere har dog nægtet at forlade lejren.

De frygter for deres sikkerhed. Flere af dem siger, at de frygter den lokale befolkning, der da også ifølge nyhedsbureauet AFP er modstandere af, at de er til stede på øen.

Flygtningene mener, at de nye centre, de skal fragtes til, mangler sikkerhed, vand og elektricitet.

Australien er over de seneste år blevet berygtet for sin flygtningepolitik. Landet har sendt asylansøgere, der pågribes til havs af kystvagten, til en flygtningelejr i østaten Nauru eller til Manus.

FN, Amnesty International og Human Rights Watch har kritiseret lejrene.

Det samme har aktivistgruppen Refugee Action Collective (RAC) Victoria, der er baseret i den australske by Melbourne. På Twitter har de netop lagt denne video ud:

Kritikken går blandt andet på, at lejrene føles som et fængsel for asylansøgerne, der bliver holdt indespærret under kritisable forhold.

I 2016 beskrev avisen The Guardian omkring 2000 hændelser i lejren i Nauru. Blandt andet blev der beskrevet overfald, børnemishandling og forsøg på selvskade blandt beboerne.

/ritzau/

En usædvanlig lyd blev opfanget kort efter ubåds forsvinden

En usædvanlig lyd blev opfanget i det sydlige Atlanterhav onsdag i sidste uge, tre timer efter at en argentinsk ubåd forsvandt.

Lyden blev opfanget fra ubådens sidst kendte position af et amerikansk institut. Instituttet har dog først nu informeret de argentinske myndigheder om lyden.

Det oplyser talsmand for den argentinske flåde Enrique Balbi på et pressemøde onsdag ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

Talsmanden afviser at kommentere spørgsmål fra journalister, der går på, om lyden eksempelvis lød som en eksplosion eller en anden nødsituation om bord på "ARA San Juan".

- Der er tale om en lyd. Den skal bekræftes og undersøges, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ubåden med 44 besætningsmedlemmer har været forsvundet siden onsdag 15. november.

Håbet om at finde de mange mænd og kvinder i live svinder.

Ifølge den argentinske flåde havde mandskabet om bord nok ilt til at overleve under vandet i syv dage. Onsdag morgen klokken halv ni dansk tid var tiden udløbet.

- I øjeblikket har vi ingen spor af ubåden, siger talsmand Enrique Balbi onsdag ifølge AFP.

- Eftersøgningen fortsætter. Der er ikke registreret nogen form for kontakt. Ingen spor. Vi har nået syvendedagen og er i en kritisk iltfase, hvis ubåden er neddykket, tilføjer han.

"ARA San Juan" meldte om mekaniske problemer og blev omdirigeret til en flådebase, før den forsvandt. Den udsendte ingen nødsignaler.

Der har været falsk alarm flere gange, siden ubåden forsvandt for seks dage siden.

Så sent som tirsdag spottede et amerikansk flådefly et objekt på havbunden i det sydlige Atlanterhav.

Flyets radar havde lokaliseret et område, der afgav varme, omkring 70 meter under havoverfladen.

Det rapporterede lokale medier ifølge nyhedsbureauet dpa.

En miniubåd blev sendt til stedet 300 kilometer øst for havnen Puerto Madryn for at identificere objektet, men der var ingen spor efter ubåden.

/ritzau/

Tysk politi løslader seks syrere efter mistanke om terror

Tysk politi har onsdag løsladt seks syriske flygtninge, som mistænkes for at planlægge et terrorangreb for den militante gruppe Islamisk Stat (IS). De seks blev løsladt på grund af manglende beviser. Det oplyser anklagemyndigheden.

De mistænkte, som er i alderen fra 20 til 28 år, blev anholdt tidligt tirsdag morgen under politiaktioner og razziaer i byerne Kassel, Essen, Hanover og Leipzig. 500 betjente deltog i aktionerne.

Flere tyske medier skriver, at angrebet skulle være rettet mod et julemarked i Essen.

Men onsdag oplyser den offentlige anklagemyndighed i Frankfurt, at der er "utilstrækkelige beviser", for at de var ved at forberede et angreb eller på nogen måde var knyttet til Islamisk Stat.

De seks syrere ankom til Tyskland mellem december 2014 og september 2015, da migrantkrisen kulminerede i EU.

Den konservative tyske avis Die Welt skriver, at politiet fik et tip om gruppen af andre flygtninge.

Tyskland er blevet rystet af islamistiske angreb adskillige gange i de seneste år - blandt andet af et lastbilangreb mod et julemarked i Berlin i december sidste år, hvor 12 mennesker blev dræbt. Islamisk Stat tog skylden for angrebet.

Tysk politi anholdt sidst i oktober en syrer i byen Schwerin, som var mistænkt for at have planer om et islamistisk motiveret bombeangreb. Den anholdte, der er 19 år, havde ifølge politiet planlagt at udføre et bombeangreb, som skulle dræbe mange mennesker.

De tyske efterretningstjenester anslår, at der er omkring 10.300 radikale islamister i forbundsrepublikken.

/ritzau/AFP