Politisk storm mod Hillary Clinton efter at Bill tabte snøvsen

USAs chefanklager og justitsminister i undersøgelsen af Hillary Clintons email har meddelt, at hun vil følge FBIs afgørelser og ikke selv træffe en beslutning om en eventuel tiltale

Fra venstre: USAs chefanklager og justitsminister Loretta Lynch, Bill Clinton og Hillary Clinton. Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: USAs chefanklager og justitsminister, Loretta Lynch, bøjede for få timer siden af for presset og meddelte, at hun vil følge de anbefalinger, som det amerikanske forbundspoliti, FBI, måtte komme med i sagen mod den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton. Uden vel at mærke selv at tage stilling.

Loretta Lynch var kommet under stort politisk pres, efter at Hillary Clintons mand, den tidligere præsident Bill Clinton, var gået direkte ind i hendes fly under en mellemlanding i byen Phoenix, hvor Bill Clinton selv opholdt sig i et andet fly. Og Clintons improviserede møde med Lynch midt under en af de største igangværende kriminelle undersøgelse af en præsidentkandidat har vakt politisk opsigt. Det har nu fået den konsekvens, at Lynch lader det være op til FBI at afgøre, om der skal rejses en egentlig sag mod Hillary Clinton, selv om hun i princippet har det sidste ord i sagen.

Men hvad tænkte Bill Clinton på, da han gik op i Lynch' fly og begyndte en samtale. Det kan godt være, at de kun talte om børnebørn og golf, som de begge hævder. Men mistanken om, at Bill Clinton forsøgte at påvirke udfaldet af undersøgelsen, ligger lige for. Og både republikanere og demokrater har stillet sig selv det spørgsmål, hvad i alverden der gik af den ellers politisk rutinerede tidligere præsident.

Formentlig - siger hans venner - har han ikke tænkt. For han er vant til at give hånd til alt og alle, han kommer forbi og nyder at være i centrum og tale med andre personer, hvilket også har gjort ham til det, han er. Men uanset hvad, så er skaden sket med store konsekvenser for Lynch og måske også for Clintons kampagne.

Sagen er den, at Hillary Clinton i øjeblikke er centrum i en politisk sag, der drejer sig om hendes emails, mens hun var USAs udenrigsminister fra 2009 til 2013. Hun brugte ikke bare sin private email, men også en privat server, og hun slettede cirka 30.000 emails fra serveren, inden hun udleverede resten til det amerikanske udenrigsministerium. Hun havde kun slettet de private, hævder hun. Men ingen ved, om det er rigtigt, og under alle omstændigheder skal FBI finde ud af, om hun har begået en så alvorlig handling, at det kan udløse en retssag mod hende, ved at have en privat server.

At Bill Clinton, som er kendt for at forsvare sin hustru i alle forhold, så også bryder alle normer ved at opsøge Lynch i en lufthavn, er for de fleste - uanset partifarve - uforståeligt. Det kan komme til at skade Hillary Clinton, som i forvejen kæmper med dårlige målinger, når det drejer sig om troværdighed i vælgernes øjne. Der vil denne sag skade hende yderligere.

Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, har allerede kritiseret mødet mellem Lynch og Clinton, og det vil blive en del af valgkampen fremover. Hvornår FBI afslutter sagen er der ingen, der ved. Men de fleste regner med, at det vil ske inden det demokratiske konvent i juli. Alt derefter kan risikere at blive alt for politisk, fordi hvis der rejses en sag, så er det tvivlsomt, om hun fortsat kan være partiets præsidentkandidat.