Politisk stjerne trækker sig efter sexanklager

Demokraternes Al Franken, der var nævnt som et bud på partiets præsidentkandidat i 2020, trækker sig som senator efter sexanklager. Men hvad med Trump og Moore?

WASHINGTON, DC - DECEMBER 07: Sen. Al Franken (D-MN) (C) and his wife Franni Bryson (L) arrive at the U.S. Capitol Building December 7, 2017 in Washington, DC. Franken announced that he will be resigning in the coming weeks after being accused by several women of sexual harrassment. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Fold sammen
Læs mere

Den demokratiske senator Al Franken har annonceret, at han inden for de næste uger vil trække sig efter anklager om, at han har udsat en række kvinder for seksuel chikane.

Hans beslutning kommer dagen efter, at et flertal af de demokratiske senatorer erklærede, at han burde forlade Senatet.

Hele balladen er et hårdt slag for Demokraterne, da Al Franken længe ikke blot har været en af partiets mest populære senatorer. Der er tillige blevet talt om, at han kunne være et bud på partiets præsidentkandidat i 2020.

Sagen mod Al Franken er en udløber af den verdensomspændende #MeToo-kampagne. Kvindelige senatorer fra hans eget parti er gået i spidsen for at få Al Franken til at trække sig.

»Nok er nok,« sagde den demokratiske senator Kirsten Gillibrand forleden på et pressemøde ifølge Washington Post.

»Vi er nødt til at trække en streg i sandet og sige, at intet af det er okay, intet af det er acceptabelt. Som folkevalgte ledere bør vi absolut holde et højere niveau, ikke et lavere niveau, og vi bør grundlæggende værdsætte kvinder.«

Blandt andet har en kvinde anklaget Al Franken for grinende at have taget eller foregivet at tage hende på brysterne uden på tøjet. Et foto dokumenterede seancen.

Sagen står dog i kontrast til anklagerne mod den 70-årige Roy Moore, Republikanernes kandidat ved det ekstraordinære senatsvalg i Alabama på tirsdag, der er under anklage for bl.a. at have lokket en mindreårig på 14 år til seksuelle handlinger, mens han selv var i 30erne.

Præsident Trump, der selv har en stribe anklager om seksuel chikane hængende over hovedet, har bakket op om Moore, da han frygter, at Republikanerne ellers vil tabe i Alabama og få reduceret deres snævre flertal i Senatet yderligere fra 52-48 til 51-49. Franken angreb også Trump under sin annoncering af sit exit:

»Jeg forlader min post, mens en mand, som på en TV-optagelse har pralet med sine seksuelle angreb, sidder i Det Ovale Værelse.«

Republikanske senatorer som Senatets majoritetsleder, Mitch McConnell, siger nu også som Trump, at det er op til Alabamas befolkning at afgøre sagen om Moore, selv om de ellers havde sagt, at han måtte trække sig eller alternativt blive ekskluderet af Senatet, hvis han bliver valgt på tirsdag.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.