Politisk spil om Irak-afslutning

Repræsentanternes hus i USA har med demokraternes flertal vedtaget, at de fleste tropper skal være ude af Irak inden april næste år. Det forventes, at Bush vil nedlægge veto.

En tilfreds Nancy Pelosi efter afstemningen. Foto: Alex Wong Fold sammen
Læs mere

Mens de danske politikere for længst er gået på sommerferie, kører det amerikanske politiske spil i højeste gear.

Samme dag som præsident Bush offentliggjorde en rapport, der konkluderede, at fremskridtet i Irak var minimalt, har Repræsentanternes Hus vedtaget en lov, der bevirker, at langt de fleste amerikanske tropper skal være ude af Irak inden april næste år.

Hjemsendelsen af de første tropper skal allerede begynde om to måneder.

Som så ofte i politik er der et stort "men". For selvom loven også skulle stryge igennem Senatet, som demokraterne også kontrollerer, har præsident Bush en forfatningssikret ret til at nedlægge veto mod loven.

Men demokraterne får lige meget hvad sendt et stærkt signal til en befolkning, der mest af alt ønsker at få drengene hjem fra Irak.

- Det er på tide at præsidenten lytter til befolkningen, og gør hvad der er nødvendigt for at beskytte nationen. Selv ikke Det Hvide Hus kan konkludere, at der har været markante fremskridt i Irak på det sidste, sagde lederen af Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, i går ved et pressemøde efter afstemningen.

Bush afviser

Bush afviste kategorisk på sit eget pressemøde, at det kunne komme på tale at trække tropperne ud af Irak allerede nu. Han afventer en ny statusrapport fra Irak, der kommer til september, som vil konkludere, hvorvidt den amerikanske troppeforøgelse på 28.000 soldater siden nytår har haft nogen effekt.

- Tropperne bliver kun sendt hjem, hvis omstændighederne byder det - ikke fordi populister påstår, at det vil være god politik, sagde Bush til pressemødet.

Hvis to tredjedele af sentatet stemmer for loven, kan Bush ikke nedlægge veto. Det vil kræve støtte fra Bush's egne allierede. Nogle republikanere har givet udtryk for, at de er skeptiske overfor en fortsat tilstedeværelse i Irak. Senatet skal stemme i starten af næste uge.