Politisk opbrud lurer under start på Frankrigs skæbnevalg

Valglokaler åbner søndag morgen i Frankrig, og både EU, finansmarkeder og traditionelle partier holder vejret.

FRANCE2017-VOTE-EN MARCHE - 20
Favoritterne til at nå anden runde er med en smal margin den moderate Emmanuel Macron (i midten) og Front Nationals højrenationale Marine Le Pen. Scanpix/Philippe Huguen Fold sammen
Læs mere

Paris. Der er meget på spil ved første runde af det franske præsidentvalg, hvor afstemningen begynder søndag.

Valgets resultat vil blive fulgt med spænding af EU, finansmarkeder og de to franske partier, der traditionelt har haft præsidentposten, Socialistpartiet og De Konservative.

Valget truer den politiske og økonomiske orden i Frankrig og Europa, og det bliver kaldt det mest uforudsigelige valg i årtier.

Favoritterne til at nå anden runde er med en smal margin den moderate Emmanuel Macron og Front Nationals højrenationale Marine Le Pen, der før har proklameret, at "EU vil dø".

Men fire kandidater ligger ifølge målinger side om side i ræset for at vinde en af de to pladser i valgets anden runde.

Et godt valg til Jean-Luc Mélenchon vil næppe heller vække jubel i Bruxelles eller blive set som en stabiliserende faktor for EU-samarbejdet.

Den stærkt venstreorienterede Mélenchon ønsker at trække Frankrig helt ud af samarbejdet.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ikke vil juble vildt, hvis det bliver en anden runde mellem Mélenchon og Le Pen, siger den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han mener, at valget udgør en risiko for den globale økonomi.

Konservative François Fillon er i gang med et comeback, efter at han ellers har været plaget af en stor skandalesag om blandt andet misbrug af offentlige midler.

Dermed er Fillon den eneste kandidat fra de traditionelle koalitionsførende partier, der reelt kan blive valgt til præsident.

Socialistpartiets Benoît Hamon spås ingen chancer for at nå anden runde. Blandt andet på grund af den socialistiske præsident Francois Hollandes historiske upopularitet.

Uanset udfaldet af første runde bliver EU et centralt emne i resten af valgkampen.

- Sjældent har det europæiske spørgsmål haft så stor en plads på alle kandidaternes platform som i denne valgkamp, siger Pierre Vimont, analytiker ved tænketanken Carnegie Europe, til nyhedsbureauet AFP.

Også blandt de to favoritter er der stor uenighed om EU.

Mens Macron vil styrke unionen, har Marine Le Pen erklæret, at hun vil melde Frankrig ud af Schengen-samarbejdet og vende tilbage til møntfoden franc.

Valgstederne åbner klokken otte søndag morgen under kraftige sikkerhedsforanstaltninger.

Ifølge AFP vil mere end 50.000 politifolk sørge for, at sikkerheden er i orden efter de mange angreb i Frankrig de seneste år.

/ritzau/