Politisk kaos i Tyskland sætter kansler under voldsomt pres

Liberal partiformand trækker tæppet væk under regeringsforhandlingerne i Berlin. Uforenelige forhandlingspartnere og udsigten til nyvalg svækker Angela Merkel, uden at der er en oplagt vej ud af krisen.

Christian Lindner, der er formand for det liberale FDP, har udløst politisk krise ved at trække sig fra de aktuelle regeringsforhandlinger i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNIBAL HANSCHKE

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, befinder sig under voldsomt politisk pres, efter at de langtrukne forhandlinger om en tysk koalitionsregering natten til mandag løb ud i sandet.

»Det er bedre ikke at regere end at regere på de forkerte betingelser,« sagde den liberale partiformand, Christian Lindner, da han natten til mandag udløste politisk kaos i Berlangtrukenlin ved at trække sit parti ud af de aktuelle regeringsforhandlinger. Mere end otte uger efter forbundsdagsvalget er Tyskland dermed fortsat uden klar politisk ledelse.

I weekenden var de liberale FDP, de konservative CDU/CSU og De Grønne forsamlet i Berlin for at give regeringsforhandlingerne om en såkaldt »Jamaica-koalition« - partiernes farver kan genfindes i det jamaicanske flag - et sidste forsøg. Allerede fredag meldte parterne ud, at det ville være nødvendigt at forlænge forhandlingerne yderligere. Natten til mandag stod det klart, at forhandlingerne var kørt endelig fast og ikke stod til at redde.

Forhandlingernes sammenbrud efterlader Merkel med voldsomme udfordringer.

»Det er en dag, der maner til dyb eftertanke om Tysklands videre ve og vel,« sagde Merkel mandag morgen i en fælles erklæring sammen med CSU-formand Horst Seehofer.

»Som siddende kansler vil jeg gøre alt for, at landet bliver ført godt gennem disse vanskelige uger.«

Asylpolitisk strid
Spørgsmålet er blot, hvor Merkel helt konkret ønsker at føre Tyskland hen.
Koalitionsforhandlingerne har været særdeles slidsomme, men indtil natten til mandag har de involverede parter holdt fast i udsigten til en regeringsdannnelse mellem fire partier, der både politisk og kulturelt ligger langt fra hinanden.

Som liberal partiformand begrunder Lindner sin beslutning ved at henvise til manglende tillid mellem forhandlingspartnerne. I særlig grad har FDP stået fast på nødvendigheden af udsætte muligheden for familiesammenføringer for såkaldt subsidiært beskyttede flygtninge. Det gælder flygtninge, der ikke har fået asyl, men som ikke kan sendes hjem på grund af den usikre situation i hjemlandet.

Lindner lægger ikke skjul på, at der hersker stor uenighed mellem hans parti og De Grønne, hvor chefforhandlerne Katrin Göring-Eckardt og Cem Özdemir har stået fast på kravet om at tillade familiesammenføringer for subsidiært beskyttede flygtninge. Hos De Grønne er man rasende over FDPs beslutning om at trække sig fra forhandlingerne, som man mistænker for at være forberedt i længere tid.

»Her er et parti, der har gennemført, hvad de har planlagt siden torsdag«, sagde den grønne politiker Jürgen Trittin mandag nat.

Merkels tre scenarier

Med sammenbruddet er Angela Merkel nu efterladt med tre forskellige scenarier, hvoraf ingen er synderligt attraktive for den siddende kansler.

Som den første mulighed kan Angela Merkel strække en hånd ud til de slagne socialdemokrater, der efter efterårets skuffende valgresultat trak sig fra regeringssamarbejdet i en koalitionsregering som juniorpartner med Merkels CDU. SPD-formand, Martin Schulz, og andre af partiets ledere, har gentaget tidligere forsikringer om, at socialdemokraterne ikke står til rådighed som regeringspartner.

»Udgangspunktet for SPD har ikke forandret sig: Vi har ikke mandat til en ny udgave af den store koalition,« udtalte den socialdemokratiske vice-partiformand Ralf Stegner natten til mandag.

Teoretisk set kan Merkel beslutte sig for at forsøge at danne en mindretalsregering med enten FDP eller De Grønne. En sådan model vil ikke blot være et nybrud i tysk politisk kultur, der af »historiske grunde« er yderst skeptisk over for mindretalsregeringer. Det vil også være en ordentlig streg i regningen for Merkel, der uden et stabilt flertal vil stå svækket både nationalt og europapolitisk. Med andre ord vil Merkel næppe være fristet til den model.

Derfor er Merkels tredje mulighed at udskrive nyvalg og satse på, at vælgerne ikke vil styrke det nationalkonservative højreparti AfD yderligere. Ved det netop overståede valg til forbundsdagen fik AfD 12,3 pct. af stemmerne.

Uanset hvad befinder Angela Merkel sig nu under stærkt pres for at sikre en bæredygtig regering.

»For kansleren, der har siddet 12 år ved magten, kan det blive begyndelsen på hendes politiske ende,« skriver Severin Weiland i en kommentar for Der Spiegel.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland