Politisk enighed: Den danske corona-app skal spore smitte i udlandet

Den danske app Smittestop kan inden for de næste par måneder registrere coronasmittede fra andre lande end Danmark og omvendt. Eksperter mener ikke, at der er grund til bekymring med hensyn til datasikkerheden.

Sporingsappen Smittestop, som indtil videre er blevet downloadet en million gange, vil inden for de næste par måneder arbejde på tværs af EU-lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden længe kan din telefon fortælle dig, om du i S-toget har siddet ved siden af en coronasmittet tysk turist.

Baggrunden er, at den danske smittesporingsapp, Smittestop, ikke længere udelukkende skal fungere blandt danskere, men på tværs af borgere i EU-lande.

Indtil videre har 11 europæiske lande udviklet sporingsapps efter samme decentrale model som i Danmark – blandt andet Tyskland, Italien og Østrig. Syv andre lande er på vej til at indføre samme model, og på den baggrund er der mulighed for at få de enkelte landes sporingsapps til at tale sammen, så danskere kan registreres i andre lande og omvendt.

Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening

»Man er jo ligeglad med, om man bliver smittet af en dansker eller en tysker.«


Og der er god grund til at udvide appen til at rapportere på tværs af grænser, mener Camilla Gregersen, som er formand for Dansk Magisterforening og en del af myndighedernes ekspertpanel i udviklingen af en dansk app:

»Vi står i en alvorlig situation med stigende smittetal. Derfor er det relevant, at vi får smittesporingsappen til at være så dækkende som overhovedet muligt – også på tværs af EU-lande. Man er jo ligeglad med, om man bliver smittet af en dansker eller en tysker. Sagen er, at man så tidligt som muligt vil vide, om man er blevet smittet, så man kan blive testet og undgå at udsætte pårørende og andre for smitte.«

Der er indtil videre politisk opbakning til at indføre det internationale samarbejde om sporingsapps, idet Venstre, Enhedslisten og Konservative bakker op om at lade appen virke på tværs af landegrænser.

»Vi er meget positive og har hele tiden presset på for, at vi skal bruge de teknologiske muligheder til at bekæmpe corona hurtigere. Vi kan jo alle sammen se, hvordan blandt andet turismen lider, så kan teknologien hjælpe os til at komme tilbage til en sikker hverdag, skal vi udnytte det. Selvfølgelig med forbehold for sikkerheden,« lyder det fra Venstres IT-ordfører, Christoffer Aagaard Melson.

Samarbejdet om sporingsapps vil blive taget op med sundhedsordførerne inden for et par uger, hvorefter tiltaget kan godkendes og implementeres.

Sikkerheden er den samme

Inden Smittestop-appen blev lanceret 18 juni, var der stor tvivl om datasikkerheden ved at indføre en statslig sporingsapp. Myndighederne havde på daværende tidspunkt ikke kun som mål at opspore smittekæder, idet appen også skulle indsamle data om effektiviteten af myndighedernes restriktioner.

Det endte dog med en decentral løsning, hvilket betyder, at myndighederne ikke har adgang til borgernes data. Oplysninger om et møde mellem to telefoner gemmes udelukkende på borgerens telefon.

»Oplysningerne vil stadig kun ligge inde i ens egen telefon. Jeg ser derfor ikke en større risiko ved en international løsning, og myndighederne har meget fokus på sikkerheden. Covid-19 stopper ikke ved landegrænser, og derfor er det vigtigt at få en større dækning med appen,« fremhæver Camilla Gregersen, som er en del af myndighedernes ekspertpanel.

Det internationale samarbejde om opsporing af coronasmitte vurderes at have samme sikkerhedsniveau af Niels Bertelsen, formand for de IT-ansattes fagforening, Prosa:

»Den tro, man har på, at sikkerheden er i orden ved den danske app, vil gøre sig gældende på samme måde ved at udvide den til Europa. Sikkerhedsmæssigt vil der ikke ske ændringer, man vil bare udvide antallet af brugere på platformen.«

Den danske sporingsapp, Smittestop, er downloadet en million gange, meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde lørdag. Flere politikere har forinden opfordret borgere til at downloade appen.