Politikerfrue tilstår drab i skandalesag

En kvindelig kinesisk stjerneadvokat risikerer dødsstraf for drabet på en britisk forretningsmand, mens hendes mands ellers så lovende politiske karriere er styrtet i grus.

Foto: REUTERS TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et drab på en vestlig forretningsmand, en beskidt politisk magtkamp og en toppolitikers fald fra tinderne er bare nogle få af stikordene i den drabssag, der torsdag både blev indledt og afsluttet ved en domstol i den østkinesiske by Hefei.

Her var toppolitikeren Bo Xilais hustru, Gu Kailai, tiltalt for at have forgiftet og dræbt en britisk forretningsmand ved navn Neil Heywood i november sidste år på grund af uenighed omkring »økonomiske interesser«. Gu Kailai - der i Kina er en berømt advokat og »datter af det regerende kommunistpartis aristokrati«, som New York Times beskriver hende - har ifølge en talsmand for retten i Hefei tilstået giftdrabet.

Jørgen Delman, der er professor ved Kinastudier på Københavns Universitet, beskriver sagen som »en meget celeber retssag«.

- Den er i virkeligheden udtryk for, at Kina gennemgår sin største politiske skandale i mange år, og den rammer dybt ind i hjertekulen af den kinesiske topledelse, siger han.

Udover at være en enorm politisk skandale, som har givet genlyd i det meste af Kina, hvor man følger sagen tæt via internettet, har det ifølge Jørgen Delman plettet den igangværende proces, hvor den nuværende ledelse i kommunistpartiet skal give styringen videre til oktober.

Her havde Bo Xilai, der indtil sin suspendering var en populær og farverig generalsekretær i kommunistpartiets afdeling i millionbyen Chongqing, store ambitioner om en plads i topledelsen. Det er ikke længere aktuelt.

- Det kan betyde, at man ender med en ledelse, der er dybt splittet over, hvordan man skal håndtere sagen. Hvad det så kan få af politiske konsekvenser er svært at sige, men i den kinesiske offentlighed er det ingen hemmelighed, at Bo Xilai hører til på den gamle venstrefløj, mens der også er folk i den kommende ledelse, som hører til på den mere liberale højrefløj eller reformfløjen, siger Jørgen Delman.

- Det kan også tænkes, at Bo Xilai har så stærkt et netværk i det kinesiske politiske system på allerhøjeste niveau, at man ikke ønsker, at han skal komme i unåde, som det ser ud til nu. Derfor kan der opstå en intern kamp om, hvordan man skal håndtere denne sag, der måske bliver meget svær at løse inden partikongressen, siger han.

Bo Xilais egen sag behandles nu internt i partiet, hvor han er anklaget for »disciplinære forbrydelser«, som ifølge Jørgen Delman kan dække over mange ting, og det vil givetvis tage flere måneder, inden der træffes en afgørelse.

Hele sagen og dermed toppolitikerens nedtur begyndte for alvor i marts i år, da den på det tidspunkt netop fyrede politichef i Chongqing og tidligere Bo Xilai-støtte, Wang Lijun, troppede op på et amerikansk konsulat, hvor han angiveligt søgte asyl og delte sin viden om drabet på Heywood. Wang Lijun skal desuden have forsøgt at bevise, at Bo Xilai var involveret i korruption.

Wang Lijun forlod selv konsulatet efter en snak med borgmesteren i Chongqing, og siden har ingen hørt fra ham. Kort tid efter blev Bo Xilai suspenderet, og en formel undersøgelse af hans hustru blev indledt. Hun risikerer nu dødsstraf.