Politikere, sportsstjerner og virksomheder står i kø til opbakning: Black Lives Matter er blevet »mainstream«

Der er en frygt blandt aktivister for Black Lives Matter, at opbakningen til bevægelsen simpelthen er blevet for stor, og at kendisser og virksomheder driver rovdrift på budskaberne til en grad, hvor Black Lives Matter bliver »mainstream«.

Demonstranter ved gaden, der uofficielt er døbt »Black Lives Matter Plaza« i Washington D.C. i USA. Til nyhedsbureauet AP meddeler flere akvitister, at de frygter, at opbakningen til bevægelsen er blevet for stor. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM BOURG

Tiden hvor Black Lives Matter har været underlagt stor kritik og været anset som radikalt og reaktionært har ændret sig hurtigt og dramatisk.

For tiden fyldes gaderne i mange af verdens lande, med demonstrationer og tusindvis af mennesker, der støtter organisationens sag.

Noget taler endda for, at bevægelsen, der startede i 2012 som et oprør er blevet »mainstream«, skriver nyhedsbureauet AP.

De aktuelle demonstrationer er opstået efter, at afroamerikaneren George Floyd døde i politiets varetægt.

Hvor der tidligere var stort modtryk fra kritikere, der brugte slagord som »All Lives Matter« (Alle liv betyder noget) og »Blue Lives Matter« (Blå liv betyder noget – en henvisning til politiet i blåt), nyder bevægelsen nu opbakning fra fremstående personligheder.

Og det er ikke nødvendigvis en god ting for bevægelsen.

Den forhenværende republikanske præsidentkandidat Mitt Romney, er en af de magtfulde og kendte personligheder, som åbent støtter op om Black Lives Matter og har deltaget i en af dens demonstrationer.

Også visse kørere i motorsportserien NASCAR, hvis tilhængere rummer store dele af det konservative USA, har åbent støttet op om bevægelsen. Én kører ved navn Bubba Wallace har endda kørt i en bil med »Black Lives Matter« skrevet hen over siden.

Borgmesteren i Washington beordrede ordene malet med store bogstaver på en gade i nærheden af ​​Det Hvide Hus, og nu dukker en gade, der 5. juni blev uofficielt døbt »Black Lives Matter Plaza«, op i kørselsvejledningen fra Google Maps, skriver AP.

En sort aktivist ved navn Sakira Cook fortæller til nyhedsbureauet, at hun er tilfreds med udviklingen, men også forbeholden, da hun er bekymret for, at virksomheder og politikere vil kapre sloganet uden nogen reel forpligtelse til at gøre det hårde arbejde, der er nødvendigt for at bekæmpe racisme.

»Black Lives Matter er ikke kun et slagord,« siger hun.

»Det betyder faktisk, at du er nødt til at begynde at forholde dig til den systemiske racisme og de uligheder, der findes i vores samfund og hjælpe med at afvikle dem. Man skal ikke bare bruge det til sit eget formål.«

Black Lives Matter-bevægelsen opstod i 2012 i oprør mod frifindelsen af vagtmanden George Zimmerman, der skød og dræbte den 17-årige Trayvon Martin i 2012.

Black Lives Matter har underafdelinger, såkaldte »chapters«, i et stort antal delstater i USA, Canada og Storbritannien. Der er også bevægelser under samme navn i eksempelvis Belgien og Danmark, men det står endnu ikke helt klart, om den danske forening under talskvinde Bwalya Sørensen har en godkendt forbindelse til bevægelsen i USA.