Politikere kræver EU-chef fyret: Han leflede for Rusland

Ursula von der Leyen skal gribe ind, hvis ikke Josep Borrell trækker sig, mener estisk EU-parlamentariker.

- Det ser ud, som om at Rusland gradvist er ved at afkoble sig fra Europa og ser på demokratiske værdier som en eksistentiel trussel, skriver EU-udenrigschef Josep Borrell efter besøg i Moskva i sidste uge. Nu kræver flere parlamentarikere ham fyret efter besøget, hvor EU - ifølge deres vurdering - blev ydmyget. Uncredited/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gjorde mere skade end gavn, da EUs udenrigschef i sidste uge aflagde Rusland et sjældent officielt besøg, mener flere medlemmer af EU-Parlamentet.

To kræver, at Josep Borrell fyres eller træder tilbage.

I et brev til EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, skriver Riho Terras, et estisk medlem af parlamentet, at »underskriverne« er »dybt bekymrede over det ydmygende forløb« i Moskva.

Den danske parlamentariker Pernille Weiss (K) skriver på Twitter, at hun har underskrevet brevet.

Borrell har ifølge brevet »skadet EUs ry alvorligt«. Desuden løj udenrigschefen ifølge Terres, da han under pressemødet sagde, at ingen medlemslande har ønsket yderligere sanktioner mod Rusland.

»Vi mener, at EU-Kommissionens formand må gribe ind, hvis ikke Borrell selv vælger at trække sig,« skriver esteren.

Til ERR, som er Estlands svar på Danmarks Radio, tilføjer Riho, at spanieren leverede en »masterclass i leflen for Rusland.«

Flere påpeger, at Borrell ikke vandt noget med besøget. Det var det første officielle EU-besøg i over tre år i Rusland.

Russerne fik ifølge kritikerne skubbet kilerne dybere ind i de sprækker af uenigheder, man finder mellem EU-landene om forholdet til Rusland.

Forholdet blev markant værre, da russerne gik ind i konflikten i Ukraine i 2014 og annekterede halvøen Krim. Det førte til sanktioner fra EU.

Senest har forgiftning af Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj forværret relationen.

Rusland tog tilsyneladende fusen på Borrell, da russerne midt under besøget udviste tre EU-diplomater – herunder en svensk – angiveligt på grund af deltagelse i demonstrationer for Navalnyj.

EU-parlamentariker Guy Verhofstadt, som er tidligere belgisk premierminister og tidligere leder af EU-Parlamentets liberale gruppe, er dybt skuffet.

»Det er helt enkelt rædselsfuldt. Ikke alene gør Rusland grin med EU. EU lader det også ske,« skriver Verhoftstadt på Twitter.

Medlem af EU-Parlamentet Rasa Jukneviciene, som også har været forsvarsminister i Litauen, mener, at »hele EU blev gjort til grin«, og at Borrell skal overveje at gå af.

Også Litauens udenrigsminister er kritisk.

»Intet opnået. Muligheder forspildt. Omdømme skadet,« skriver Gabrielius Landsbergis på Twitter.

Flere EU-lande var imod, at Josep Borrell rejste til Rusland. Men han havde opbakning fra blandt andet Frankrig og Tyskland.

Borrell fordømte på pressemødet i Moskva, at Navalnyj er blevet fængslet igen. Men kritikken af Rusland fyldte ikke meget.

Til gengæld lykønskede han Rusland med at have udviklet en coronavaccine. Og han konstaterede, at EU og Rusland står hinanden tættere end eksempelvis EU og USA, når det gælder forholdet til Cuba.

Borrell har efter sin hjemkomst skærpet retorikken over for Rusland. Han har erkendt, at hans besøg ikke forløb som håbet.

Derfor er EU »nødt til at drage konsekvensen« af det, skrev han i weekenden og nævnte mulige sanktioner. EU kan kun indføre sanktioner, hvis alle medlemslande er enige om det.

Ursula von der Leyen står bag udenrigschefen, der ifølge Lissabontraktaten også er næstformand i EU-Kommissionen.

»Selvfølgelig udtrykker kommissionsformanden sin fulde støtte til udenrigschefens rejse til Moskva,« siger talsmand Eric Mamer på et pressemøde mandag.

/ritzau/