Politikere afviser redegørelse

Socialdemokraterne og SF kræver en uvildig undersøgelse af Civilstyrelsens rolle i sagen om ulovlig millionstøtte til ROJ TV. Dansk Folkeparti overvejer at støtte kravet og vil have placeret et ansvar.

Politikerne vil nu have undersøgt Civilstyrelsens rolle i sagen om ROJ TV. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oppositionen og Dansk Folkeparti underkender den redegørelse, som Civilstyrelsen i går afleverede om sin egen rolle i sagen om ulovlig millionstøtte til den kurdiske TV-station ROJ TV.

I redegørelsen erkender Civilstyrelsen at have begået fejl i sagen, men undlader at forklare, hvorfor den valgte ikke at gribe ind over for Den Kurdiske Kulturfonds ulovlige uddelinger til ROJ TV - til trods for, at styrelsen vidste, at politiet efterforskede fonden med mistanke om, at den får sine penge fra den kurdiske terrorgruppe PKK.

Styrelsen skriver blot, at den i første omgang anså lovbruddene for at være en »undskyldelig overtrædelse« og erkender, at den senere »burde have overvejet mere effektive tiltag« og orienteret ministeren. Men det er ikke godt nok, lyder dommen fra regeringens støtteparti:

»Det er dybt utilfredsstillende, at Civilstyrelsen ikke har rapporteret videre op i systemet, særligt i en så vigtig og højt profileret sag som ROJ TV,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

»Jeg står helt uforstående over for sådan en fejl, og vi vil have, at regeringen placerer et ansvar for, hvor fejlen er begået,« siger han.

Peter Skaarup understreger, at han fortsat overvejer at støtte oppositionens krav om en uvildig undersøgelse. Kravet kommer fra Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, der kalder sagen »så grel«, at det ikke er nok at lade Civilstyrelsen undersøge sig selv.

»Man skal længere ned i materien af den her sag, end regeringen lægger op til,« fastslår hun, men er dog tilfreds med, at justitsminister Lars Barfoed (K) på baggrund af redegørelsen har bedt Kammeradvokaten undersøge muligheden for et erstatningskrav imod fonden.

Forbud mod pengeuddeling

SFs retsordfører Karina Lorentzen kalder det »uforklarligt«, at Civilstyrelsen har begået så grov en fejl. Hun bakker op om kravet om en uvildig undersøgelse.

Civilstyrelsen har som en konsekvens af sine fejl i sagen nu stillet en række krav til kurderfonden. Fonden har fået forbud mod at uddele flere penge uden styrelsens godkendelse. Overtrædelser vil blive meldt til politiet, og bestyrelsen vil blive afsat. Fonden har tillige fået en frist på fire uger til at dokumentere, at dens uddelinger i årene 2007 og 2008 er sket i overensstemmelse med lovens krav om, at bidragydere til fonden på forhånd har givet samtykke til, at pengene må bruges til uddelinger. Det har fonden hidtil ikke kunnet dokumentere for tidligere år.

Justitsministeren kalder sagen »beklagelig« og har indskærpet over for Civilstyrelsen, at ministeren fremover skal orienteres i lignende sager.

»Jeg vil ikke yderligere kommentere de juridiske overvejelser og afgørelser, som eventuelt må blive truffet,« siger Lars Barfoed.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Den Kurdiske Kulturfond.