Politik er sort snak for de fleste grækere

Metaforer, gamle akademiske ord og en blanding af oldgræsk og nygræsk. Det skal de unge grækere kunne, hvis de altså vil forstå et kvæk af, hvad deres politikere fortæller dem.

Premierminister Alexis Tsipras og kollegerne har det med at pakke deres budskaber ind i et sprog, som den jævne græker ikke forstår. Foto: EPA Fold sammen
Læs mere

Det kan godt være, at vi ofte sidder måbende foran TVet og tænker, at nu rabler det da for de danske politikere. At de simpelthen taler sort. Og det er også meget muligt, at politikerne ville ønske, at de havde et hemmeligt sprog, som ingen danskere forstod, og som de kunne bruge, når de skulle levere dårlige nyheder til folket. Men sådan er det faktisk i Grækenland.

»De udnytter, at de kan tale, så vi ikke forstår, hvad de siger. Så når de vil sige noget, de tror, vi bliver glade for, fortæller de det på normalt græsk – men når de kommer med dårlige nyheder, foregår det med gamle akademiske ord, metaforer og katharevousa,« fortæller Georgos Kayalidis og tager en tår af sin kaffe på caféen i Thessaloniki, hvor han sidder med to venner.

Katharevousa er en kombination af old- og nygræsk, der blev opfundet i det 19. århundrede. Det blev skabt til akademisk, politisk og intellektuel brug, men det har aldrig været et sprog, der bliver brugt i daglig tale blandt almindelige grækere. Alligevel bruger flere politikere sproget, når de skal forklare deres politik i medierne eller i parlamentet.

De tre unge mænd på cafeen er 21 år og henholdsvis ufaglærte og faglært og hører til den gruppe af unge, der lider mest under politikernes snedige sprogbrug.

»Hvis vi vil lære at forstå det her sprog, skal vi selv lære os selv det. Det er ikke noget, man lærer i de græske skoler,« forklarer Fotinos Bakas. De offentlige græske skoler uddanner nemlig ikke de unge i det akademiske sprog, så det er kun overklassen med råd til privatundervisning, der kan sørge for, at deres børn kan følge med, når bølgerne går højt i parlamentet i Athen.

Georgos Margaritis, der er professor i statskundskab ved Thessaloniki Universitet fortæller, at politikerne bruger en masse akademiske ord, der ikke giver mening, så de er sikre på, at folk ikke kan forstå, hvad de siger.

»Katharevousa og gamle akademiske ord bliver udnyttet af politikerne til at fortælle dårlige nyheder. Det er et græsk teater, ja en tragedie, der foregår i parlamentet,« siger han. Problemet skaber også et klassesamfund. For det er i høj grad underklassen, de ufaglærte og de faglærte, der ikke forstår den her måde at tale på.

»Når der så sker noget dårligt, og folket siger: Hej, hvad sker der lige her – f.eks. når vi ikke kan overholde kravene i vores lånepakker fra de internationale kreditorer – så kan politikerne altid sige: Jamen, det har vi da fortalt. I forstod det bare ikke,« siger den tredje af vennerne, Marios Adamidis.

»I den situation, vi har i Grækenland lige nu, er der jo mere end nogensinde brug for, at vi, ungdommen, kan engagere os og handle politisk. Det her er et kæmpe demokratisk problem,« siger Georgos Kayalidis, ryster på hovedet og sluger sidste tår af sin kaffe.

Maria Arcel er journalist og fra Grækenland