Politiet med nye oplysninger: Her er den 17-årige dreng bag angrebet i Barcelona

Politiet i Barcelona mistænker en 17-årig navngiven dreng for at køre den varevogn, der torsdag tog livet af mindst 13 og sårede mere end 100 personer ved Ramblaen i Barcelona.

Foto: JOSEP LAGO

Det spanske politi sætter nu navn på den person, som de mistænker for at stå bag terrorangrebet ved Ramblaen i Barcelona torsdag.

Det er den 17-årige Moussa Oukabir, som politiet formoder sad bag rattet i varevognen, der klokken 17.10 pløjede ind i menneskemængden og på en strækning på 500 meter dræbte 14 og sårede mere end 130 personer.

Det spanske medie RTVE har offentliggjort et billede af Moussa Oukabir, som ifølge myndighederne stadig er på fri fod:

Først ledte politiet efter Moussa Oukabirs storebror, en 28-årig marrokansk født person ved navn Driss Oukabir. Driss Oukabir meldte sig selv til politiet og nægter at have noget med angrebet at gøre. Han forklarede i stedet, at han havde fået stjålet en række dokumenter, og på den baggrund igangsatte myndighederne en eftersøgning af lillebroren u dfra en teori om, at han havde stjålet sin storebrors identitet.

Det spanske dagblad El Pais skriver, at Driss Oukabir identitet blev stjålet i forbindelse med, at varevognen, der blev anvendt i attentatet, blev lejet. Men man kan konstatere, at identitetspapirerne også har vært anvendt til at rejse ind i Spanien fornylig. Man kan ihvertfald ud fra dokumentet kunnet se, at der har været foretaget en »rejse« mellem Marokko og Spanien i søndags. Dokumenterne har derfor muligvis været stjålet i længere tid. Driss Oukabir opholder sig legalt i Spanien, ligesom han også har papirerne i orden til at bo i Frankrig og har i en periode boet i Marseilles.

Født i Marokko

Driss Oukabir bor i byen Ripoli godt 100 kilometer nord for Barcelona, og det var også der, han henvendte sig til politiet. Ud over at være født i Marokko i byen Aghbala, så har han også siddet i fængsel i den spanske by Figueres, men blev løsladt i 2012. Det oplyses ikke, hvad han sad inde for.

I modsætning til Driss Oukabir, bor den Moussa Oukabir i Barcelona, men ellers er det endnu sparsomt med oplysninger om den 17-årige.

På det sociale medie Kiwi, hvor brugerne stiller spørgsmål til hinanden, kan man læse, at en bruger for to år siden spurgte Moussa Oukabir, hvad han ville gøre, hvis han bestemte over hele verden.

»Din første dag som hersker/herskerinde af hele verden. Hvad vil du gøre?« lyder spørgsmålet.

»Slå alle de vantro ihjel og alene lade rettroende muslimer være tilbage,« svarer Moussa Oukabir.

 

Politiet har anholdt tre personer inklusiv Driss Oukabir i forbindelse med angrebet.

Angrebet i Barcelona bliver af myndighederne kædet sammen med et angreb, der fandt sted natten til fredag, hvor gerningsmænd forsøgte at kopiere angrebet i Barcelona i kystbyen Cambrils 120 km fra Barcelona. Syv personer blev såret herunder en eller flere betjente.

Fem personer modtager ifølge The Guardian stadig behandling på hospitalet. Heraf er en i kritisk tilstand, to i alvorlig tilstand, mens tre er stabile. Fem formodede gerningsmænd er blevet dræbt af politiet. Angrebsmændene bar noget, der lignede bombebælter. Senere har de vist sig at være falske, oplyser en regional leder ifølge Reuters.

De spanske myndigheder, som efterforsker angrebene i Barcelona og Cambrils, mener, at en terrorcelle bestående af otte personer stod bag angrebene.

Forud for angrebet ved Ramblaen torsdag, fandt en eksplosion sted onsdag aften i et hus i den spanske by Alcanar syd for Barcelona.

Politiet arbejder ifølge The Guardian ud fra en teori om, at terrorcellen planlagde at bruge de butangasflasker, som politi og brandmyndigheder fandt i huset i Alcanar til et bombeangreb i Barcelona. Planen blev dog angiveligt spoleret med eksplosion onsdag aften, da cellen var i gang med at forberede bomberne.