Politiet i Køln: 40 procent af nordafrikanske indrejsende er kriminelle

En intern opgørelse fra politiet i Køln viser, at fire af ti registrerede asylsøgerne og illegale indvandrere fra Marokko, Tunesien og Algeriet begår kriminalitet inden for det første år. Kun en halv procent af de registrerede syrere og afghanere kommer i politiets søgelys.

Politiet i Køln tjekker en mistænkt i kølvandet på nytårsaftens talrige koordinerede sexovergreb mod kvinder. Nu viser tal fra politiet, at 40 procent af de nordafrikanere, som har søgt asyl i byen inden for det seneste år har begået noget kriminelt. Det samme gør sig gældende for godt 0,5 procent af de afghanske og syriske asylansøgere.  Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIUS BECKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hovedparten af de mistænkte for overfaldene i Køln nytårsaften er nylig ankommet til Tyskland fra Nordafrika. En intern politistatistik fra sidste år, der nu er dukket op i medierne, afslører en tårnhøj kriminalitets-rate for asylsøgere og illegale indvandrere fra Tunesien, Marokko og Algeriet. Inden for et år kommer 40 procent af de registrerede nordafrikanere i Køln igen i politiets søgelys for overtrædelser af straffeloven, skriver magasinet Stern.

Den interne politistatistik for Køln er opgjort for perioden oktober 2014 til november 2015 og viser fordelt på nationalitet, hvor mange af asylsøgerne og mennesker som politiet selv registrer som illegale indvandrere, der inden for et år gør sig skyldige i endnu et strafbart forhold udover at opholde sig i Tyskland uden tilladelse.

Af de 1.111 registrerede syrere var det kun fem, der efterfølgende kom i politiets søgelys for kriminalitet. Det er mindre end en halv procent. For de afghanske asylsøgere ser det næsten lige så godt ud. Af de 660 registrerede afghanske asylsøgere begik kun fire kriminalitet inden for det første år i Tyskland, svarende til 0,6 procent. Af de 789 irakere var det 19, som dukkede op i politirapporterne, og af de 294 iranere var det ni. Henholdvis 2,4 procent og 3 procent.

»Personer fra disse oprindelseslande udgør fra kriminalpolitiets perspektiv indtil videre ikke et problem,« står der i rapporten, som er delpubliceret i et internt tidsskrift for politiansatte i Køln, Forum. Magasinet Stern har fået et eksemplar af magasinet og citerer tallene herfra.

For nordafrikanerne ser billedet dog helt anderledes ud. Blandt marokkanerne, algiere og tunesere er kriminalitetsraten helt oppe på 40 procent, fremgår det ifølge Stern af politiets analyse.

Af de 521 fra Marokko, 260 fra Algeriet og 57 fra Tunesien, der alene i Køln er registreret af politiet som asylsøgere eller illegale indvandrere, blev fire af ti inden for et år anholdt af politiet igen i forbindelse med straffelovsovertrædelser. For indrejsende fra Bosnien-Herzegovina og Montenegro gælder »tilsvarende kvoter«, skriver medarbejderbladet foir Kølns politifolk ifølge Stern.

Mandag eftermiddag skrev Kølns politi i sin daglige pressemeddelelse om overgrebene nytårsaften, at det totale antal anmeldelser nu er oppe på 553, heraf efterforskes  knap halvdelen, 45 procent, som seksuelle overgreb.

Efter overfaldene i Køln nytårsaften har delstats-politet anholdt fire og 19 mistænkte, ingen af dem er tyske statsborgere. Her er, hvad offentligheden har fået at vide om disse gerningsmænd, ifølge TV-stationen N24:

  • 10 er registrerede som asylsøgere.
  • Syv er voksne, der opholder sig illegalt i landet
  • To er såkaldte »uledsagede mindreårige flygtninge«
  • 14 stammer fra Nordafrika.
  • Ingen af de mistænkte har en fast bopæl i Køln.

Bundespolitiet, der efterforsker de overfald som er sket inde på selve banegården, har identificeret 31 mistænkte. Heraf er de 18 asylsøgere. To af de 31 er tyske statsborgere. Det har indenrigsministeriet tidligere meddelt.

 

Af de 14 nordafrikanske mistænkte er de fleste fra Marokko, skriver Süddeutsche Zeitung Ifølge avisen har flere tyske storbyer oplevet en kraftig stigning i antallet af forbrydelser begået af nordafrikanere. Alene i Køln har politiet i hele 2015 registreret 2000 straffelovsovertrædelser hvor den mistænkte er fra Nordafrika. Antallet af asylsøger-registreringer fra nordafrika er også i denne periode steget kraftigt.

 

Indenrigsministeren for delstaten Nordrhein-Westfalen,Ralf Jäger (SPD), forklarer tallene med, at asylsøgerne fra nordafrika næsten alle sammen er unge mænd, der ankommer alene og uden deres familie.

Jäger er blevet stærkt kritiseret for at lægge al skylden for hændelserne nytårsnat over på Kølns politi. CDU-generalsekretær Peter Tauber, forudser ifølge Rheinishe Post hans snarlige afgang.

Den tyske indenrigsminister, Heiko Maas, har tidligere sagt, at overfaldene nytårsaften uden tvivl var planlagte og organiserede. Han advarer samtidig mod en blank fordømmelse af alle asylsøgere, skriver Die Welt.

Søndag skrev Bild, hvordan nordafrikanske grupper på sociale medier før nytår havde opfordret folk til at komme til Køln.

Politiet afviser dog, at der er tegn på at overfaldsmændene var velorganiserede