Politiet i Christchurch: Terroristen blev stoppet på vej til et tredje angreb

Den 28-årige terrorist, der fredag skød og dræbte 50 mennesker i to moskeer i New Zealand, havde planlagt et tredje angreb. Men politiet nåede at stoppe ham, inden han nåede derhen, lyder det fra officielt hold.

Fem dage efter terrorangrebet, hvor 50 muslimer blev dræbt, står bevæbnet politi kreds om de pårørende, mens begraver dem, de har mistet i Christchurch. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTHONY WALLACE

Han havde tænkt sig at fortsætte. Den 28-årige mand, der er mistænkt for at stå bag terrorangrebet mod to moskeer i New Zealands tredjestørste by, Christchurch, havde også planlagt at angribe et tredje sted i byen.

Efter at have skudt og dræbt over 50 mennesker og såret mindst 34 yderligere, var det hans plan at fortsætte de brutale drab et nyt sted, bekræfter New Zealands politi ifølge CNN.

Politikommissær Mike Bush sagde onsdag til pressen, at myndighederne »absolut« mente, at den mistænkte var blevet stoppet »på vej til endnu et angreb«.

»Liv blev reddet,« fortalte han, men afviste dog at uddybe, hvad gerningsmandens plan var, skriver CNN.

Det er den 28-årige Brenton Tarrant, der er anholdt og mistænkt for at stå bag terrorangrebet mod de to moskeer. Han er indtil nu tiltalt for drab, men der bliver muligvis rejst flere tiltaler mod ham.

New Zealands premierminister Jacinda Ardern har dog svoret ikke at ville nævne hans navn, og i sin tale onsdag opfordrede hun sine tilhørere til at følge hendes eksempel.

»Han er en terrorist, han er kriminel, han er en ekstremist, men han vil, når jeg taler, forblive navnløs, og til jer andre, jeg beder jer: Sig navnene på dem, vi mistede, hellere end navnet på manden, der tog dem. Han har måske stræbt efter at blive berygtet, men New Zealand vil intet give ham – ikke engang hans navn.«

De første to begravelser fandt sted onsdag for den 44-årige Khaled Mustafa og hans 15-årige søn Hamza. Fold sammen
Læs mere
Foto: JORGE SILVA.

Onsdag blev de første begravelser holdt for nogle af ofrene for terrorangrebet. Det var den 44-årige Khaled Mustafa og hans 15-årige søn Hamza, der blev begravet i Christchurch.

Jacinda Ardern var til stede ved begravelsen og forklarede i en tale hovedsageligt henvendt til ofrenes pårørende, at hele New Zealand ville holde to minutters stilhed på fredag for at mindes de dræbte. Samtidig annoncerede hun, at den muslimske fredagsbøn ville blive sendt live på landsdækkende TV og radio samme dag.

»Newzealænderne ønsker at vise det muslimske miljø deres støtte, deres kærlighed,« fortalte hun:

»Men udfordringen for os nu er, at vi skal garantere deres sikkerhed ved at sikre os, at vi aldrig får et miljø, hvor voldelig ekstremistisk ideologi kan få lov til at blomstre. Og det betyder, at vi skal påtale racisme og ekstremisme, uanset hvor det opstår.«

Det er langt fra alle de dræbte, der er blevet udleveret til deres familier endnu. Mange er stadig under obduktion og ved at blive identificeret af lægerne, skriver CNN. Det har skabt en del frustration blandt de pårørende, eftersom man inden for islam typisk foretager en begravelse forholdsvist hurtigt efter dødsfaldet.

Ifølge premierminister Jacinda Ardern er 30 af ofrenes lig blevet identificeret og udleveret til de pårørende.

»Jeg ved, at processen har været utroligt svær, frustrerende langsom fra familiens perspektiv, men på den anden side har jeg set dem, der arbejder med denne proces, og jeg må også anerkende, at de arbejder utroligt hårdt,« sagde premierministeren til de pårørende.