Politiet har belejret universitet: Demonstranter svarede igen med bue og pil

Politiet har truet med at besvare demonstranternes brandbomber med skarpe skud. Mandag eftermiddag, dansk tid, fortsætter kampene ved det prestigefulde Polytechnic University i byen.

 

Hundredvis af demonstranter er fanget på Hongkongs polytekniske universitet, Hong Kong Polytechnic University, som lige nu er belejret af politiet.

Demonstranterne har barrikaderet sig på universitetet i dagevis, og i nat udbrød der voldsomme kampe, da politet forsøgte at storme universitetsbygningen. Mandag eftermiddag, dansk tid, står kampene fortsat på.

Demonstranterne har svaret igen – blandt andet med molotovcocktails og bue og pil. Flere eksplosioner er blevet hørt fra bygningen, skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge den britiske avis The Guardian har myndighederne tilladt Røde Kors-hjælpere at komme ind på universitets campus, for at hjælpe tilskadekomne, men ellers er alle andre forment adgang.

På en pressekonference mandag har Cheuk Hau-yip, der er politilederen med ansvaret for området Kowloon West, ifølge The Guardian sagt:

»Udover at komme ud for at overgive sig, kan jeg ikke se nogen andre gangbare løsninger for dem i øjeblikket«.

Hong Kong Polytechnic University rangeres af websitet Topuniversities som verdens 91. bedste universitet i den nyeste måling, der dækker 2020.

 

Medicinsk personale bærer en demonstrant ud fra Hong Kong Polytechnic University. Myndighederne har tilladt Røde Kors-hjælpere at komme ind på universitets campus, og at tilskadekomne demonstranter kan komme på hospitalet. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER.

Pansret køretøj bombarderet

De månedlange protester i Hongkong er blevet voldsommere de seneste uger, og denne weekend er voldelige kampe mellem politi og demonstranter kulmineret.

TV-optagelser fra natten til mandag har blandt andet vist, hvordan politiet forsøgte at køre et pansret køretøj ind på universitetet. Køretøjet blev dog tvunget baglæns, efter at det blev bombarderet med molotovcocktails og sat i brand.

Tidligere på natten advarede en talsmand for politiet om, at man er parat til at »skyde med skarpt«, hvis demonstranterne bruger benzinbomber og andre genstande, der kan være dødelige.

Demonstranter og journalister ser ned på den ild, der er ved hovedindgangen til det barikeret Hong Kong Polytechnic University. En større brand har, ifølge AFP, brændt gennem dele af mandagen efter at demonstranter kastede brandbare væsker på politiet for at holde dem ude af campus. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTHONY WALLACE.

Demonstranter kan forlade universitetet, men vil blive anholdt

De seneste meldinger lyder dog på, at politiet har givet demonstranterne lov til at forlade universitetet fredeligt. De vil dog stadig blive anholdt. Flere demonstranter har forsøgt at flygte fra universitetet, og politiet har forsøgt at stoppe dem ved at anvende tåregas og vandkanoner.

Ifølge The Guardian har demonstranter andre steder i bystaten forsøgt at komme i indkamp med politiet, for at tiltrække sig opmærksomhed, så demonstranterne på The Hong Kong Polytechnic University kan slippe ud.

Gaderne er fyldt med ambulancer og politibiler, rapporterer CNN.

Demonstranterne har i nat sat ild til universitetets indgang, så politiet ikke kunne storme bygningen. Se billederne her.

Hongkongs hospitalsmyndigheder oplyser ifølge Reuters, at 38 personer er blevet såret i løbet af natten til mandag. En betjent er blandt andet blev skudt i læggen med en pil.

Politiet har belejret det polytekniske universitet i flere dage. Demonstranterne hævder, at der befinder sig omtrent 600 personer på universitetet, men det tal kan ikke bekræftes.

En kilde i politiet siger til South China Morning Post, at snesevis af mennesker er anholdt inde på campus, og at man forventer, at der skal ske masseanholdelser.

En demonstrant ved Hong Kong Polytechnic University forsøger at slukke en af de brænde, der er opstået i kampene mod politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER.

De mange sammenstød mellem politiet og demokratiforkæmpere har stået på siden juni. Demonstranterne på flere af Hong Kongs universiteter tog for alvor fart efter, at en studerende mistede livet den 8. november.

Mange af bystatens 7,5 millioner indbyggere har undervejs givet luft for deres vrede over, at frihedsrettigheder rulles tilbage, mens den kinesiske folkerepublik tiltager sig mere magt.

Kina har gentagne gange advaret om, at det ikke vil tolerere, at man sætter sig op mod det kinesiske overherredømme. Der har været stor bekymring i Hongkong for, at Kina vil sende soldater ind. At det med våbenmagt vil stoppe studenterne og aktivisterne.

Hongkong skal efter aftale med den tidligere kolonimagt Storbritannien og Kina først indlemmes i folkerepublikken i 2047. Indtil da, aftalte man i 1997, skal det behandles som »et land med to systemer«.