Politi i Beirut anvender tåregas mod demonstranter

Gadekampe ryster det centrale Beirut efter regeringsfjendtlig demonstration.

 
Et stort antal indbyggere demonstrerede natten til fredag i Beirut. Video: Reuters, Ritzau/Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beirut. Specialudrustet politi anvendte lørdag tåregas mod ophidsede demonstranter i Beirut. Mange af aktivisterne kræver "blodig hævn" efter en katastrofal eksplosion, der dræbte mindst 158 og sårede 6000. Det oplyser Libanons sundhedsministerium.

- Der høres skud ved demonstrationen, skriver flere nyhedsbureauer, og Libanons Røde Kors siger, at mindst 110 personer er såret i det centrale Beirut. 32 er bragt til hospitaler.

Aktivister trængte også ind i Libanons udenrigsministerium, hvor de satte ild til et maleri af landets præsident, Michel Aoun. De forsøgte også at bryde gennem en barriere omkring landets parlament i et oprør mod landets politiske klasse, som beskyldes for ineffektivitet, korruption og manglende vilje til at løse landets dybe økonomiske og politiske krise.

- Vi bliver her. Vi opfordrer til en besættelse af alle ministerier, sagde en organisator i en megafon.

Demonstrationen er en protest mod regeringens håndtering af krisen efter eksplosionskatastrofen i Libanons hovedstad tidligere på ugen. Omkring 7000 mennesker var samlet til demonstrationen på Martyrernes Plads i byens centrum.

Demonstranter råbte slogans, som blev kendt under Det Arabiske Forår i 2011.

Militær i pansrede køretøjer patruljerede i gaderne med maskinpistoler.

- Er hæren her virkelig? Er den her for at skyde os. Gå med os og bekæmp regeringen, råbte en kvindelig demonstrant.

Nogle havde bannere med slogans som "Gå af, I er alle mordere!"

Mange demonstranter mener, at udbredt korruption er baggrund for Libanons dybe krise og udbredte handlingslammelse.

En demonstrant, Celine Dibo, som er universitetsstuderende, siger, at "vi har ingen tillid til vor regering".

- Jeg ville ønske FN ville overtage administrationen af Libanon, tilføjer hun.

Den voldsomme eksplosion tirsdag har forstærket dyb utilfredshed og vrede mod politiske ledere og partier, som hverken har kunnet arbejde sammen om at løse landets krise eller om at få fjernet tonsvis af farlig kunstgødning i lagerhaller i Beiruts havn.

Det var ifølge Libanons regering i alt 2750 ton ammoniumnitrat, som eksploderede i en eller flere lagerbygninger på havnen i Beirut. Det står klart, at de mange ton gødning blev opbevaret uforsvarligt.

Op mod 300.000 mennesker er blevet hjemløse, anslår hovedstadens guvernør.

Libanons Kataeb Parti, som er en kristen gruppe, der er imod regeringen, som støttes af det iranskstøttede Hizbollah, meddelte lørdag, at tre af dets parlamentarikere forlader parlamentet.

/ritzau/Reuters