Politi brugte terrorlov til at afhøre partner til afslørende journalist

Skarp protest over britisk tilbageholdelse af brasilianer, som er kæreste med den journalist, der har skrevet afslørende historier om USAs masseovervågning.

Den britiske antiterrorlovgivning har nu ramt den brasilianske David Miranda (tv.), partner til journalisten, Glenn Greenwald (th.) som har skrevet kritiske artikler om USAs og Storbritanniens programmer om masseovervågning på baggrund af dokumenter udleveret af Edward Snowden. Foto: Janine Gibson/AP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Kærester og partnere til kritiske journalister kan ikke vide sig sikre på, at de ikke vil blive tilbageholdt og afhørt i britiske lufthavne under kontroversiel britisk terrorlov.

Det er den umiddelbare lektie af en usædvanlig sag, hvor Brasilien udsteder skarp kritik af Storbritannien, britiske parlamentarikere forlanger en forklaring, og britisk presse og forkæmpere for menneskerettigheder er i oprør.

Søndag morgen, klokken 8.05, tilbageholdt britisk politi i Heathrow Lufthavn den 28-årige brasilianer David Miranda, partner til Guardian-journalisten Glenn Greenwald, der har skrevet en serie af afslørende artikler om USAs og Storbritanniens programmer om masseovervågning på baggrund af dokumenter udleveret af Edward Snowden, den tidligere medarbejder i USAs Nationale Sikkerhedstjeneste NSA.

Britisk politi afhørte David Miranda om hans partner og andre Guardian-journalisters arbejde på sagen om masseovervågning. Desuden konfiskerede politiet alt hans elektroniske udstyr, herunder hans mobil, bærbare computer, kamera, memory sticks, DVDer og spilkonsoller.

Klage til den britiske regering

Den brasilianske regering har udstedt en erklæring, hvor i den udtrykker »alvorlig bekymring« over tilbageholdelsen af en af dens borgere ved brug af en antiterror-lov.

»Tilbageholdelsen har ingen berettigelse, eftersom der er tale om et individ, hvor der ikke er anklager, og der er ingen hjemmel, som berettiger brugen af denne lov. Den brasilianske regering forventer, at hændelser som den, der er overgået en brasiliansk borger, ikke gentager sig.«

For at tilbageholde og afhøre David Miranda benyttede britisk politi sig af tillæg 7. under den britiske terrorlov, som i forvejen har været til heftig debat.

Loven giver kontroversielt betjente mulighed for i lufthavne, havne og grænseområder at stoppe, visitere, udspørge og tilbageholde enkeltpersoner. David Miranda blev nægtet advokat og tilbageholdt i ni timer – hvilket er maksimum for, hvad terrorloven giver ret til, før politiet må løslade eller formelt arrestere personen. Ifølge officielle tal tager stort alle afhøringer – 97 procent – under en time.

Tillæg 7. under terrorloven har været bredt kritiseret for at give politiet alt for stor magt til under dække af bekæmpelse af terror at stoppe og udspørge individer om alt muligt andet end terror uden forudgående godkendelse eller rimeligt begrundede mistanker om ulovligheder.

David Miranda, som lever sammen med Glenn Greenwald i Rio, var på vej hjem fra en tur til Berlin. Under sit besøg i Berlin besøgte han Laura Poitras, den amerikanske filmskaber som også har arbejdet med Snowden-dokumenterne sammen med Greenwald og The Guardian. Guardian betalte for Mirandas rejse. Formanden for det britiske parlaments Komité for indre anliggender, Keith Vaz, kalder tilbageholdelsen af Miranda for »ekstraordinær« og har bedt politiet om en forklaring.

»Jeg er bekymret over, at man bruger terrorlovgivning til noget, der ikke synes at være relateret til terrorisme,« siger Keith Vaz til BBC Radio 4.

Labours indenrigsordfører, Yvette Cooper, siger, at ministre må finde ud af, om antiterrorloven er blevet »misbrugt«. Labour vil også have svar på, om ministre kendte til beslutningen og præcis, hvem der godkendte den.

Bruges som chikane

Widney Brown, Amnesty Internationals direktør for international lovgivning, siger, at tilbageholdelsen af David Miranda er »ulovlig og utilgivelig« og blot viser, hvordan terrorloven »misbruges af smålige, hævngerrige grunde«.

»Den eneste mulige hensigt bag tilbageholdelsen var at chikanere ham og hans partner, Guardian-journalist Glenn Greenwald, for sin rolle i analysen af de data, der er frigivet af Edward Snowden.«

Guardian har også bedt politiet om en forklaring, og Greenwald selv siger, at der er tale om et »angreb på pressefriheden« og et forsøg på at afskrække og »intimidere« journalister på sagen.

»Men der sker snarere det modsatte: Det vil kun give os mere mod til at fortsætte med at rapportere aggressivt.«