Polens transkønnede foregangskvinde

Det katolske Polen har ikke alene tilladt juridisk kønsskifte siden 1960erne, landet har også verdens eneste transkønnede parlamentsmedlem.

Anna Grodzka fotograferet i det polske parlament i 2011. Foto: Kacper Pempel/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal i Folketinget vedtog i juni en lov om juridisk kønsskifte, der giver transkønnede mulighed for at få ændret de sidste cifre i deres personnummer og i lovens forstand leve som det køn, de ønsker. Loven blev gennemført efter heftig debat, der inkluderede skrækscenarier om de omfattende problemer, som manglende mulighed for biologisk funderet kønsopdeling kunne afføde i fængsler, omklædningsrum, på offentlige toiletter og inden for elitesport.

Mens mange danskere ynder at opfatte deres land som den absolutte fortrop, når det kommer til kønspolitiske tiltag, har juridisk kønsskifte været muligt i en del år andetsteds. Eksempelvis i Spanien, Argentina og England, hvor problemer med forvirring i omklædningsrum i øvrigt synes at have været af overskuelig karakter.

Et af de lande, hvor juridisk kønsskifte har været tilladt længst, er det katolske Polen, der ellers ikke i udpræget grad er kendt som en bastion for ligestillingskamp eller seksuelle minoriteters rettigheder.

Knap var statuerne af Lenin & co. væltet sammen med kommunismen, inden et forbud mod abort blev genindført i 1993. Og trods ihærdige indsatser fra landets stadig mere åbne homoseksuelle samfund, er registrerede partnerskaber – for slet ikke at tale om homoseksuelle ægteskaber – stadig fremtidsmusik.

Ikke desto mindre indførte Polen allerede i 1960erne de facto juridisk kønsskifte og har opretholdt det til i dag. I modsætning til den danske model foregår processen i Polen dog i et relativt kompleks samspil mellem domstole og lægekundskab.

En polak, som har fået både juridisk og operativt kønsskifte, er medlem af det polske parlament, Sejmen. 60-årige Anna Grodzka blev født som Krzysztof Bogdan Bęgowski og levede under det navn, indtil hun i 2007 sprang ud som kvinde. Selv om hun ikke er den første transkønnede parlamentariker – New Zealands Georgina Beyer og Italiens Vladimir Luxuriavar kom begge før hende – er hun i dag verdens eneste folkevalgte transkønnede.

»En boksers ansigt«

Grodzka fortæller i et interview med engelske The Guardian, at hun oplever langt flest positive reaktioner. Men der har også været negative fra blandt andet parlamentskolleger. Paradoksalt nok var det dog også en sådan, der næsten endte med at give hende en af landets mest prestigefyldte poster.

Da et konservativt medlem af Sejmen erklærede, at Grodzka »har en boksers ansigt« og »det er ikke nok at proppe sig med hormoner for at blive en kvinde«, valgte formanden for hendes daværende parti at opstille hende som kandidat til posten som næstformand i underhuset.

Grodzkas position som både transseksuel og politiker har også haft andre konsekvenser. Kønsskiftet har kostet enkelte venskaber og forholdet til hendes ekskone. Til gengæld har hun formået at bibeholde et nært forhold til sin søn. Om hun nogensinde igen vil finde et partner, tvivler hun dog på, da konsekvenserne af hendes profilering er høj. Og, som hun med et drilsk smil siger til The Guardian, »hvor skulle jeg i øvrigt finde en mand, der er højere end mig?«