Polens premierminister: Putin står bag migrantkrise

Ifølge Polens regeringsleder er Ruslands præsident, Vladimir Putin, »hjernen« bag forsøg på at ryste EU.

 
Situationen ved grænsen mellem Polen og Belarus forværres med hastige skridt. Den polske regering forventer, at det snart eskalerer til militære aktioner. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ordkrig mellem Polen og Belarus – omkring migrantkrisen ved de to landes fælles grænse – bliver stadig mere optrappet.

Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, siger onsdag, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, er »hjernen« bag krisen.

Morawiecki siger, at den russiske leder forsøger at destabilisere EU:

»Det, som vi står over for her, det må vi sige klart: Det er en manifestation af statsterrorisme.«

Morawiecki fremsatte udtalelsen ved et fælles pressemøde i Warszawa med den besøgende EU-præsident, Charles Michel.

Michel siger, at EUs ledere må gøre sig klart, hvilke redskaber de er parate til at bruge over for Belarus' »hybridangreb.« Han siger, EU må beslutte, hvorvidt det vil finansiere grænsehegn i Polen.

I Moskva svarer talsmanden for Putin, Dmitrij Peskov, at udtalelsen fra den polske regeringsleder er »uacceptabel.«

Ifølge Rusland har EU skylden for migrantkrisen ved den polske grænse.

»EU opretholder ikke dets egne humanitære værdier. Det forsøger »at kvæle« Belarus med dets planer om at lukke dele af dets grænser,« siger Peskov.

Polen og andre EU-lande beskylder Belarus for at opmuntre migranter fra Mellemøsten, Afghanistan og Afrika til illegalt at krydse grænsen til Polen.

Målet skal være at skabe problemer for EU-landet. Alt sammen som hævn for, at EU tidligere har indført sanktioner mod det belarusiske regime på grund af brud på menneskerettighederne.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, talte onsdag i telefon med Putin om krisen. Det oplyser en regeringstalsmand i Berlin.

»Merkel sagde til Putin, at Belarus' »instrumentalisering« af migranter er »inhuman og uacceptabel, og hun bad Putin lægge pres på den belarusiske regering i sagen,« siger talsmanden ifølge Reuters.

FNs menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, kalder i en erklæring krisen ved den polske grænse for »umulig at tolerere.«

»Asylansøgerne bør ikke tilbringe bare en eneste nat mere i kulden,« siger hun og tager stærkt afstand fra, at »et stort antal migranter står i en så desperat situation.«

Bachelet opfordrer de involverede lande til øjeblikkeligt at nedtrappe krisen, skriver AFP

Polens forsvarsminister siger, at der nu er 15.000 polske soldater i grænseområdet til Belarus. Her er grupper af migranter flere gange brudt gennem grænsehegnene natten til onsdag.

Det polske politi siger, at det har tilbageholdt over 50 migranter, som krydsede ind i Polen fra Belarus i løbet af de seneste 24 timer.

/ritzau/AFP