Polens EU-skeptiske regeringsparti til Le Pen, Salvini og Dansk Folkepartis nye gruppe: I er for tætte på Putin

I lørdags havde Italiens vicepremierminister samlet den nye alliance af EU-skeptikere. Blandt deltagerne var Frankrigs Le Pen, Østrigs Frihedsparti og Dansk Folkeparti. Gruppen håber at kunne samle EU-skeptikerne i én stor gruppe efter valget, men nu synes Polen at melde hus forbi.

Formanden for Polens regeringsparti, Lov og Orden, Jaroslaw Kaczynski, udtaler sig få dage før valget til Europa-Parlamentet stærkt skeptisk over for Marine Le Pen og hendes nye gruppe i Europa-Parlamentet. Polen frygter, at gruppen er for tæt på Ruslands Vladimir Putin. Marine Le Pen besøgte op til det franske præsidentvalg i 2017 Vladimir Putin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Klimentyev/Sputnik/Ritzau Scanpix

»Vi går efter at blive den største gruppe i Europa-Parlamentet, så vi kan komme i gang med at arbejde for en europæisk drøm i stedet for det mareridt, EU har udviklet sig til.«

Sådan sagde den italienske vicepremierminister, Matteo Salvini, i april. Et af de store spørgsmål op til valget til Europa-Parlamentet er, om projektet rent faktisk vil lykkes. Hidtil har de højreorienterede EU-skeptikere været splittede og delt over flere grupper.

I denne uge  måtte Salvini og hans allierede, der blandt andre tæller Frankrigs Marine Le Pen og Dansk Folkeparti, konstatere, at et af de mest markante EU-skeptiske partier er stærkt skeptisk over for projektet.

Det drejer sig om det polske regeringsparti, Lov og Orden (PiS), der ledes af Jarosław Kaczyński. Ifølge Kaczyński er Salvini-gruppen alt for tæt på Ruslands præsident, Vladimir Putin. Den melding fremgår af Gazeta Polska.

Fredag kom det i en video frem, at det østrigske Frihedspartis formand, Heinz-Christian Strache, var villig til at tage imod ulovlig partistøtte fra en russisk oligark. Netop Frihedspartiet indgår i den nye EU-skeptiker-gruppe, der er blevet grundlagt af Salvini.

Onsdag kom formanden for det polske regeringsparti så med en klar melding:

»Jeg må konstatere, at der er politiske grupperinger i enkelte lande, som er åbentlyst knyttet til Moskva, og som modtager støtte derfra. Fru Le Pen er et godt eksempel på dette,« sagde Jaroslaw Kaczyński til Gazeta Polska.

Jaroslaw Kaczynski, leder af Lov og Orden partiet i Polen

»Det vigtigste spørgsmål kan sammenfattes som følger: i hvor høj grad vil gruppens politik, hvis den får en central rolle i EU, blive påvirket af Kreml? Med andre ord: hvor stærke er partiernes bånd til Moskva, og hvor afhængige er de?«


Salvini: EU er en illegal besættelse

Italiens Matteo Salvini har fremstillet valget til Europa-Parlamentet som et spørgsmål om, hvorvidt »EUs illegale besættelse skal fortsætte.«

Polens Jaroslaw Kaczyński har derimod et ganske andet bud på det afgørende spørgsmål:

»Det vigtigste spørgsmål kan sammenfattes, som følger: I hvor høj grad vil gruppens politik, såfremt den får en central rolle i EU, blive påvirket af Kreml? Med andre ord: Hvor stærke er partiernes bånd til Moskva, og hvor afhængige er de af Moskva?«

Marine Le Pens parti har modtaget et lån fra en tjekkisk-russisk bank, og op til det franske parlamentsvalg i 2017 besøgte hun Vladimir Putin i Moskva.

Sverigesdemokraterna vil ikke være med

Allerede i april meldte de EU-skeptiske Sverigesdemokraterna ud, at de – i modsætning til Dansk Folkeparti – ikke vil være del af den nye Salvini-gruppe:

»Indleder Dansk Folkeparti eller De Sande Finner et samarbejde med Le Pens parti, så ser jeg det som ubegribeligt. At et nationalistisk finsk parti slår sig sammen med ruslandsvenner fra Frankrig ... jeg har vældig svært ved at forstå det,« sagde partiets formand, Jimmie Åkesson.

Da Marine Le Pen tidligere på måneden besøgte Estland, nedtonede hun imidlertid forbindelsen til Vladimir Putin:

»Jeg kontrolleres ikke af et udenlandsk land.«

Lederen af Polens regeringsparti, »Lov og Orden« (PiS), Jaroslaw Kaczynski, er stærkt skeptisk over for den nye EU-skeptiske gruppe, der blandt andet tæller Marine Le Pen og Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: KACPER PEMPEL / Reuters / scanpix.

Viktor Orbán er en joker

Det er fortsat uklart, hvem Ungarns premierminister, Viktor Orbán, vælger at samarbejde med efter valget. Han er p.t. medlem af den konservative EPP-gruppe, men har meddelt, at han ikke vil støtte den fælles konservative spidkandidat, Manfred Weber.

Før påske suspenderede den konservative gruppe Orbáns Fidesz-partis medlemskab af EPP-gruppen – blandt andet fordi den ungarske premierminister førte en kampagne imod kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Det polske regeringsparti, PiS, står p.t. til at få 19 mandater i det nye Europa-Parlament. Ifølge målingerne risikerer de to største grupper i Parlamentet, de konservative og socialdemokraterne, at miste flertallet. Det vil i så fald være første gang siden det første direkte valg til Europa-Parlamentet.

Også derfor er der stor interesse for, hvem det polske regeringsparti og Orbán vælger at gå i gruppe med.

Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Berlin