Polen styrer mod valg

Den polske viceregeringschef blev i aftes afsat, og premierminister Jaroslaw Kaczynski ser ud til at miste sit flertal. Det kan føre til nyvalg.

Den polske vicepremierminister Andrzej Lepper (til venstre), blev mandag fyret fra sin post af landets regeringschef, Jaroslaw Kaczynski (til højre). Dermed er der udsigt til et parlamentsvalg i utide i Polen. Foto: Reuters/Scanpix<br> Fold sammen
Læs mere

Polen mistede i aftes sin viceregeringschef, den kulørte nationalist Andrzej Lepper, efter at denne var blevet fyret af premierminister Jaroslaw Kaczynski.

Ifølge en regeringstalsmand hænger Leppers afgang sammen med en undersøgelse om korruption, der har ledt til to anholdelser. Myndighederne har også undersøgt beskyldninger om angivelige kontakter mellem Lepper og den sovjetiske, militære efterretningstjeneste GRU. Lepper er desuden dømt for at fornærme en række politikere. Endelig blev han sidste år sat i forbindelse med en sexskandale, hvor han og andre skulle have ansat medarbejdere mod intime ydelser; denne påstand blev senere betegnet som forkert.

Tvivl om flertal
Den 53-årige Leppers afskedigelse kan føre til nyvalg, fordi hans bevægelse Samoobrona (Selvforsvar) er en del af det parlamentariske grundlag for regeringen. Kaczynskis parti Ret og Retfærdighed kan således miste sit flertal.

Det er dog ikke sikkert. Det er ikke første gang Lepper fyres. Han blev afsat september 2006 for at have stillet stadig mere vidtgående krav i forhandlinger om finansloven. Knapt en måned senere indtrådte han igen i regeringen, fordi hans støtte var afgørende for, at Kaczynski kunne blive ved magten. Kredse tæt på Kaczynski sagde i aftes, at man ville søge at holde Leppers parti i regeringen, selv om denne ikke længere er minister. Lepper selv sagde, at partiet ville gå i opposition.

Lepper, som er EU-modstander og især støttes af småbønder, er kendt som en af Polens mest polariserende politikere, hvilket i betragtning af Jaroslaw Kaczynski og dennes bror, præsident Lech Kaczynski, siger ikke så lidt. Da Jaroslaw Kaczynski i foråret 2006 formelt indgik en koalitionsaftale med Lepper trådte den ansete udenrigsminister Stefan Meller tilbage i protest.