Polen på retræte i strid om motorvej

Den polske regering trak sig i sidste øjeblik i en styrkeprøve med EU. Et omstridt motorvejsbyggeri gennem et EU-beskyttet naturområde er foreløbig lagt på is.

Den polske regering har midlertidigt strakt våben i striden med EU om en motorvej gennem et værdifuldt naturområde i den nordøstlige del af landet.

Sagen var ved at udvikle sig til en regulær styrkeprøve mellem EU's institutioner og det stadig mere EU-skeptiske Polen. Men i sidste øjeblik meddelte premierminister Jaroslaw Kaczynski, at byggeriet bliver sat i bero, indtil EF-Domstolen har truffet en endelig afgørelse.

Byggeriet af motorvejen gennem Rospuda-dalen var planlagt til at begynde onsdag den 1. august. Den 17 kilometer lange vejstrækning skal gå gennem et af Europas sidste bevarede urskovsområder, der rummer både los, ulv, sjældne ørne og vilde orkidéer. Projektet har vakt vrede hos såvel miljøorganisationer som EU-Kommissionen, da skoven er beskyttet natur under EU's habitatdirektiv.

Motorvejen skal udgøre en del af Via Baltica - eller Europavej E67 - der indgår i et internationalt motorvejssystem, som forbinder hovedstæderne Warszawa og Helsingfors.

/ritzau/