Polen har sat kurs mod det totale abortforbud

Polen har i forvejen en af EUs strengeste abortlovgivninger. Nu vil den konservative regering skærpe loven yderligere.

arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står det til polske regeringspolitikere, skal det være stort set umuligt for polske kvinder at få abort.

Fredag sendte et flertal i det polske parlament et omstridt lovforslag til viderebehandling i parlamentets justits- og menneskerettighedsudvalg. Med den nye lov vil politikerne gøre det endnu vanskeligere for polske kvinder at få foretaget abort. Kun hvis der er tale om umiddelbar livsfare for kvinden, skal det være muligt at afbryde graviditeten.

Med den nye lov skal det være muligt at straffe mødre for illegal abort med op til fem års fængsel. Forslaget støttes af den katolske kirke i Polen, der dog har betænkeligheder ved udsigten til at fængsle kvinder, der har fået foretaget abort.

»Jeg håber, vi vil se en forandring og en afsked med eugenik eller handlinger, der er identiske med dem, der fandt sted i Tyskland under Hitler, hvor abort var tilladt på grund af sygdomme,« sagde indenrigsminister Mariusz Blaszczak torsdag.

De nye lovforslag har været genstand for ophedet debat og har udløst omfattende protester og demonstrationer fra både aborttilhængere og –modstandere i en række polske byer. Lovforslaget er blevet til på initiativ af borgerbevægelsen Stop Abort, der har samlet en halv million underskrifter fra abortmodstandere.

Fredag afviste parlamentarikerne samtidig et forslag fra borgerbevægelsen Red Kvinderne, der havde indsamlet flere end 200.000 underskrifter til et forslag om at legalisere abort frem til svangerskabets 12. uge. I forvejen forbyder polsk lovgivning svangerskabsafbrydelser med undtagelse af graviditet ved voldtægt, incest, sundhedsfare for moderen eller ved alvorlig fostermisdannelse.

I 2014 blev der foretaget 1.812 aborter i officielle statslige sundhedsklinikker. Reelt er tallene dog meget højere. Ifølge Süddeutsche Zeitung får over 100.000 polske kvinder hvert år foretaget ulovlig abort.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland.