Polen har nu 15.000 soldater til at stoppe migranter

»Der blev gjort mange forsøg på at bryde gennem Polens grænse tidligt onsdag,« siger Polens forsvarsminister.

 
Situationen ved grænsen mellem Polen og Belarus forværres med hastige skridt. Den polske regering forventer, at det snart eskalerer til militære aktioner. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Polens forsvarsminister siger, at der nu er 15.000 polske soldater i grænseområdet til Belarus (tidligere Hviderusland), hvor grupper af migranter flere gange har brudt gennem grænsehegnene natten til onsdag.

»Der blev gjort mange forsøg på at komme over den polske grænse til Belarus i nat,« siger forsvarsminister Mariusz Blaszczak til radiostationen PR1.

Han tilføjer, at der nu er udstationeret 15.000 soldater ved grænsen – 3000 flere end tirsdag.

»Det var ikke nogen rolig nat. Tværtimod! Der blev gjort mange forsøg på at bryde gennem Polens grænse. Efter hvad jeg har fået at vide, så blev alle dem, der gjorde forsøget, stoppet,« tilføjer Blaszczak.

Polen og andre EU-lande beskylder Belarus for at opmuntre migranter fra Mellemøsten, Afghanistan og Afrika til illegalt at krydse grænsen til Polen. Målet skal være at skabe problemer for EU-landet som hævn for, at der er indført sanktioner mod det belarusiske regime på grund af brud på menneskerettighederne.

Det polske nyhedsbureau PAP citerede sent tirsdag den lokale radiostation Bialystok for, at dusinvis af mennesker skulle have ødelagt hegn nær landsbyerne Krynki og Bialowieza og gået ind over grænsen.

Byerne ligger godt 90 kilometer fra hinanden.

Nogle af de involverede migranter blev fanget og ført tilbage til Belarus. Andre havde held med at flygte, siger en talskvinde fra det polske grænsepoliti til radiostationen.

Tusindvis af migranter er de seneste uger marcheret mod den polske grænse. Videoer på sociale medier viste tirsdag, hvordan hundredvis af dem var fanget i temperaturer under frysepunktet i grænselandet mellem de to lande.

Polen nægter migranterne at rejse ind i landet og har de seneste uger sendt hundredvis af betjente til grænsen som forstærkning.

Landet har også rejst pigtrådshegn i et forsøg på at forhindre migranterne i at komme ind i landet ulovligt.

Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko, krævede tirsdag, at migranterne får lov at rejse ind i Polen.

Præsidenten beskyldes af EU for at have orkestreret krisen.

Lukasjenko afviser beskyldningerne om, at han har selv har sørget for, at folk fra lande som Syrien, Afghanistan, Libyen og Irak flyves til den belarusiske hovedstad, Minsk, hvorfra de sendes mod EUs grænser.

Som følge af situationen planlægger EU i øjeblikket at indføre nye sanktioner mod Belarus. Blandt andet mod landets flyselskab Belavia.

/ritzau/Reuters