Polen får eget Watergate

Polens tidligere indenrigsminister Janusz Kaczmarek sat bag tremmer.

Janusz Kaczmarek - tidligere indenrigsminister i Polen. Nu bag tremmer. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Måske ved han for meget om en korruptionssag. Måske ved han for meget om regerigsmedlemmers påståede ulovlige aflytning af modstandere. Skandalerne under de politiske tvillinger Kaczynski, når nye højder.

Politiet bankede torsdag på hos tre fremtrædende polske samfundsborgere.

Hos den tidligere indenrigsminister Janusz Kaczmarek der for nylig blev afsat.

Hos den nyligt fyrede politichef Konrad Kornatowski.

Hos den tidligere leder af Polens største og delvist statsejede forsikringsselskab, Jaromir Netzel.

Efter forlydender er politiet også på jagt efter lederen af en efterforskningsenhed.

Polen rystes i øjeblikket af en stribe politiske skandaler hvor korruptionsbeskyldninger og beskyldninger om spionage og tilsvining af regeringsmodstandere fyger gennem luften.

Og midt i orkanens øje står premierminister Jaroslaw Kaczynski, der sammen med sin tvillingebror Lech styrer Polen.

Lige nu er det Jaroslaw Kaczynsk, der er i fokus.

Det er ikke mange dage siden han fyrede Janusz Kaczmarek som indenrigsminister, med beskyldning om, at han havde lækket fortroligt materiale omkring en igangværende korruptionsundersøgelse med udspring i landbrugsministeriet.

Janusz Kaczmarek er tidligere chefanklager og blev udpeget i februar efter hans forgænger havde raget uklar med premierminister-tvillingen, Jaroslaw Kaczynsk. I juli fyrede Kaczynsk yderligere en minister efter beskyldninger om, at han også var involveret i den samme korruptionssag.

Oppositionen kræver, at en parlamentarisk kommission skal undersøge, om premierminister Jaroslaw Kaczynski har brugt Polens efterretningstjeneste samt landets anti-korruptionsmyndighed til private formål.

På rygteplan cirkulerer der forlydender om, at den nu anholdte Janusz Kaczmarek skal have fortalt et parlamentarisk udvalg, at Kaczynsks regering har misbrugt de statslige efterretningstjenester.

- Sagen lugter, udtalte den tidligere præsident og fagforeningsleder Lech Walesa i dag.

- Vi har et polsk Watergate, sagde en tidligere vicepremierminister og undervisningsminister i regeringen, Roman Giertych - også tidligere onsdag.

En af konspirations-teorierne er i dag, at premierministeren lod de tre mænd arrestere for at skaffe dem ud søgelyset for at vinde tid ved for en stund at hindre dem i at tale.