Polanski: Jeg kan ikke forblive tavs

Den polskfødte filminstruktør, Roman Polanski, siger, at sagen om sex med en 13-årig pige i 1977 bygger på en løgn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Filminstruktøren Roman Polanski vil ikke længere tie.

- Det bygger på en løgn, siger han om de anklager om børnesex, der meget snart vil føre til, at han udleveres fra Schweiz til USA.

I en erklæring på 900 ord, der bryder hans tavshed om sagen, siger Polanski, at det eneste, han beder om, er at "blive behandlet som enhver anden".

Polanski har tidligere bedt sine forsvarsadvokater om at sige mindst muligt, men han skriver, at han nu føler stor trang til at tale ud.

- Jeg kan ikke forblive tavs længere, for anmodningen om min udlevering, som er sendt til de schweiziske myndigheder, bygger på en løgn, siger han.

Han anklager USA for at være mere interesseret i at få ham udleveret, så han kan "serveres på et fad til verdens medier".

Den 76-årige Polanski er i husarrest i Schweiz, efter han i september sidste år blev anholdt i Zürich. USA vil have ham udleveret, så han kan retsforfølges for at have haft sex med en 13-årig pige i 1977.

En appeldomstol i Californien afviste i sidste måned Polanskis anmodning om, at sagen føres in absentia.

Ifølge anklageskriftet forførte Polanski pigen Samantha Geimer efter at have givet hende champagne og euforiserende stoffer. Det skete under en fotoseance i skuespilleren Jack Nicholsons hjem.

Polanski sad varetægtsfængslet 42 dage i Los Angeles, men flygtede, kort før han skulle have en dom i 1978.

Den polskfødte instruktør og Oscar-vinder står bag storfilm som "Rosemarys Baby", "Chinatown" og den biografaktuelle "Skyggen", som han vandt en Sølvbjørn for bedste instruktion for på Berlinalen i februar.

/ritzau/AFP