Pokémons hives i retten: Vi vil have monster-fri nætter

Bystyret i Haag frygter, at horder af Pokémon-jagende spillere skal ødelægge beskyttet natur. Nu slæber man firmaet bag spillet for retten og kræver Pokémon-fri nætter i byen.

Drømmer hollændere om Pokémons? Der er i hvert fald så mange, der bruger dag og nat på at jagte de små monstre fra Pokémon Go, at myndighederne i Haag i dag indleder en retssag mod firmaet bag spillet, Niantic Labs.

Bystyret er bekymret for de beskyttede sandklitter ved stranden i det naturskønne Kijkduin, som Niantic Labs har gjort til et såkaldt spawnpoint – et fødested – hvor flere hundreder af de eftertragtede monstre udklækkes hver dag.

»Gotta catch them all«, lyder det klassiske Pokémon-slogan, og det har hollænderne tilsyneladende taget til sig. I hvert fald vader de nu omkring i Kijkduin i så stort tal, at myndighederne i august bad spiludvikleren om at fjerne monstrene fra de beskyttede områder. Niantic Labs har dog ikke reageret, og nu ser man ikke andre muligheder end at gå rettens vej.

Bystyret håber at holde de beskyttede områder helt fri fra de digitale plageånder, mens man vil give dem et generelt »udgangsforbud« fra kl. 23 om aftenen til kl. 7 om morgenen, så borgerne ikke vandrer rundt med hovedet begravet i mobilen natten igennem.

Det populære spil, der siden forsommeren er udkommet løbende verden over, har helt fra starten opnået en enestående popularitet, men er også blevet kritiseret, efter at en række spillere har været involveret i ulykker – typisk i trafikken – fordi de har været så optaget af at fange Pokémons på mobilen, at de ikke har set sig for.

Nej tak til Pokemóns i Auschwitz

I Japan, hvor moderselskabet Nintendo har hjemme, lancerede man sikkerhedskampagner i god tid før spillet blev udgivet, men det har ikke forhindret en lang række ulykker – flere af dem med dødelig udgang.

Niantic Labs opdaterer med jævne mellemrum spillet, og selv om især mange butiksejere håber på, at netop deres matrikelnummer bliver et godt jagtsted, der vil trække masser af kunder til, har ikke kun bystyret i Haag bedt om at blive fjernet fra spillet.

Således har KZ-lejren Auschwitz-Birkenau frabedt sig at lægge plads til spillernes jagt, ligesom Holocaust-mindesmærket i Berlin og mindesmærket i Hiroshima i er blevet fjernet fra spillet efter en nylig opdatering.

Selskabets beslutning om at fjerne et populært monster fra det nedsmeltede Fukushima-atomkraftværk forebygger forhåbentlig fremtidige ulykker, og samme virkning må man ønske, om Pentagons forbud mod at personalet jagter Pokémons indenfor.

Uanset hvad den retssag, der i dag indledes i Haag, ender med, er de hollandske myndigheder altså ikke de eneste bekymrede. Så vidt er det dog aldrig gået med et spil Ludo.