Plyndring gør islamistisk terrorgruppe til verdens rigeste

Den islamistiske oprørsgruppe ISIL har plyndret et enormt beløb fra Iraks næststørste by Mosul. ISIL er dermed verdens rigeste terrorgruppe.

Skærmbilledet her viser angiveligt ISIL-oprørere nær den irakiske by Tikrit. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAK: Oprørsgruppen ISIL, Den islamiske stat Irak og Levanten, er blevet den rigeste terrorgruppe i verden efter at have plyndret 500 milliarder irakiske dinarer, svarende til knap 2,4 milliarder danske kroner, fra centralbanken i den besatte irakiske by Mosul.

En stor mængde guldbarrer menes også at være stjålet fra Iraks næststørste by, der nu kontrolleres af de islamistiske oprørere.

Det bekræfter den regionale guvernør, Atheel al-Nujaifi, ifølge nyhedssiden International Business Times.

Belejringen af Mosul har altså været en indbringende handling for ISIL, der med plyndringen er rigere end al-Qaeda og lige så velhavende som små nationer som Tonga, Kiribati, Marshalløerne og Falklandsøerne.

De finansielle aktiver, som ISIL nu er i besiddelse af, gør det endnu sværere for den irakiske regering at nedkæmpe oprøret, der sigter mod at skabe en islamisk stat over den syrisk-irakiske grænse.

De militante islamister har taget kontrollen over Mosul, og i den forbindelse løb hundredvis af oprørere regeringsstyrkerne i området over ende.

Op mod 500.000 borgere er onsdag på flugt fra millionbyen, og den irakiske premierminister, Nouri al-Maliki, har erklæret landet i national undtagelsestilstand.

Oprørerne, der indtog Mosul, har løsladt flere end 1.000 indsatte i byens fængsler og taget kontrol over byens internationale lufthavn samt flere TV-stationer.

Al Jazeera skriver onsdag eftermiddag, at ISIL nu også har indtaget landets tidligere diktator Saddam Husseins hjemby, Tikrit, der ligger længere mod syd.