Pludselig dukkede Kim Jong-un op med nyt udseende: »Det er slående«

Den nordkoreanske leder dukkede op på tv-skærmene torsdag. Han sagde intet. Alligevel vakte han stor opmærksomhed. For han havde tabt sig. Den slags bliver fulgt tæt af udenlandske efterretningstjenester.

Det var en trimmet Kim Jong-Un, der hilste  på befolkningen i denne uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nordkoreanske leder Kim Jong-Uns helbred har altid været genstand for spekulation.

Han har været overvægtig, han ryger massevis af cigaretter, og hver gang han ikke viser sig i flere uger ad gangen, begynder Nordkorea-analytikerne at spekulere i, om der er noget alvorligt galt.

Nu bemærker analytikerne en helt ny udvikling: Lederen har pludselig tabt sig mærkbart.

»Det er slående, hvor meget sundere Kim Jong-Un ser ud på disse foto,« skriver Nordkorea-analytikeren Martyn Williams på Twitter.

Torsdag dukkede statslederen op til en militærparade, der skulle fejre Nordkoreas 73 år som selvstændigt land. Han sagde ingenting. Men alligevel er hans optræden gået verden rundt. For han så markant tyndere ud, end han plejer. Han havde desuden også fået ny frisure.

Man kan mene, at den nordkoreanske leders vægt er helt ligegyldig. Men faktisk bliver den fulgt ganske tæt af blandt andre den sydkoreanske efterretningstjeneste, skriver mediet Business Insider. Nordkorea er hermetisk lukket og i et forsøg på at forstå, hvad der foregår bag grænserne og i toppen af det nordkoreanske regime, bliver al tilgængelig information finkæmmet.

Nordkorea er for tiden ramt af en af de værste fødevarekriser i nyere tid. Det er uvist, om det har haft indflydelse på vægttabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA.

Hvis Kim Jong-uns helbred virker svagt, skal sydkoreanerne vide det med det samme, idet et lederskifte i Nordkorea med ét kan ændre forholdet mellem de to lande betydeligt. Hans far, Kim Jong-Il, døde af et blodprop i hjertet.

»På overfladen betyder et vægttab måske ikke meget, men det kan give spor, som efterretningsfolk leder efter,« har Mike Brodka – efterretningsagent for USAs mission i Sydkorea – tidligere fortalt til NK News.

Kim Jong-un i det februar. Før Det Store Vægttab. Fold sammen
Læs mere
Foto: -.

Han siger, at Kim Jong-uns vægttab muligvis kan virke beroligende på nogle af nabolandenes efterretningstjenester, fordi det mindsker risikoen for en intern kamp om magten i Nordkorea, hvilket kan føre til en mere aggressiv udenrigspolitik.

På den anden side må man ikke afskrive muligheden for, at vægttabet skyldes sygdom, siger han.

»Vægttabet rejser seriøse nok spørgsmål til, at vi må følge det tæt over de næste måneder,« sagde Mike Brodka i juni.