Planlagde »storstilet« terrorangreb: To døde i stor antiterroraktion

Politi og specialstyrker slog torsdag til flere steder i Belgien i en stor aktion for at forhindre et snarligt »stort« terrorangreb. To mistænkte døde under aktionerne, der stadig var i gang torsdag aften.

To blev dræbt og en yderligere pågrebet under antiterroraktionen torsdag aften i den belgiske by Verviers. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRUNO FAHY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Flere steder i hovedstaden Bruxelles samt i byen Verviers tæt på den tyske grænse slog belgiske specialstyrker og politi torsdag aften til for at forhindre et snarligt terrorangreb.

I Verviers dræbte specialstyrkerne to mistænkte og anholdt en tredje. Ingen andre kom noget til, fortalte Eric van der Sypt, talsmand for den offentlige anklager i Bruxelles torsdag aften.

»De mistænkte åbnede med det samme og i flere minutter ild mod specialstyrkerne, før de blev neutraliseret,« sagde Eric van der Sypt på en kort pressebriefing.

Han fortalte, at man havde besluttet at slå til nu, fordi de planlagde et »storstilet« terrorangreb i Belgien.

De tre mænd i Verviers var ifølge en række belgiske mediers oplysninger netop hjemvendt fra Syrien.

Samtidig med aktionen i Verviers slog politi og specialstyrker til ti steder i og omkring hovedstaden, Bruxelles. Eric van der Sypt fortalte, at der er tale om en samlet stor aktion, men han ville torsdag aften ikke give oplysninger om aktionerne i Bruxelles, fordi de stadig var i gang.

Han sagde dog, at der ikke var nogen bekræftet forbindelse til terrorangrebene i Paris i sidste uge.

Ifølge den franske nyhedskanal LCI skulle der dog være en forbindelse til en af de tre franske terrorister, nemlig Amedy Coulibaly, der stod bag angrebet på det jødiske supermarked i Paris. Men det er altså ikke bekræftet.

Belgiske medier kunne torsdag aften også fortælle om en bombetrussel i Bruxelles, samt om en mand, der tidligere på dagen var blevet anholdt ved en metrostation. Han havde efter sigende råbt »Gud er størst« på både fransk og arabisk. Fredag kunne tv-stationen RTL fortælle, at der blot var tale om en psykisk syg mand, der var beruset.

Eric van der Sypt oplyste også på pressebriefingen, at trusselsniveauet i Belgien nu er hævet til niveau tre på en skala, der går til fire.

I maj sidste år blev fire personer dræbt under et terrorangreb på det jødiske museum i Bruxelles.

Belgien er det land i Europa, der menes at have flest af de såkaldte »syrienkrigere« i forhold til landets indbyggertal.

I forvejen er den hidtil største terrorsag ved domstolene i Belgien i gang. Her står 46 personer anklaget for at sende krigere til Syrien samt for at opildne til had og vold.