Pistorius kan være ude af fængslet om ti måneder

Efter 51 retsmøder, mange juridiske gisninger og en uendelig eksponering fik Oscar Pistorius omsider sin dom i går. Sagen har delt Sydafrika i to lejre.

Retssagen mod den tidligere atletikstjerne Oscar Pistorius har været det største medieevent i Sydafrika siden VM i fodbold i 2010. I går ankom hovedpersonen til højesteret, hvor han modtog den endelige dom for de handlinger, der førte til, at han dræbte kæresten Reeva Steenkamp i 2013. Foto: Ihsaan Haffejee Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Valentins Dag er for de fleste en dag i romantikkens, kærlighedens og galanteriets tegn. For den kendte sydafrikanske model Reeva Steenkamp endte den, inden den begyndte.

Natten mellem 13. og 14. februar 2013 blev hun skudt og dræbt af sin kæreste, den benløse atletikstjerne Oscar Pistorius, der med fire skud gennem en toiletdør angiveligt troede, han skød mod en indbrudstyv.

I går, et år og otte måneder og 51 retsmøder senere, blev Oscar Pistorius idømt fem års fængsel. Der var tvivl til det sidste om, hvorvidt Oscar Pistorius er egnet til fængselsstraf på grund af sit handicap, og om det sydafrikanske fængselssystem kan modtage handicappede.

Men dommeren afvejede Pistorius handicap op mod samfundets krav om retfærdighed, og nåede altså frem til, at fem års fængsel er passende. Efter en uges votering om strafudmålingen, hvor blandt andre direktøren for det sydafrikanske fængselsvæsen forklarede, at man kan sikre Oscar Pistorius rimelige forhold i en hospitalsafdeling, er der formentligt nu blevet sat punktum for det, der har udviklet sig til en af verdens mest omtalte retssager og en af de største medieevents i Sydafrika siden VM i fodbold i 2010.

Dommen blev afsagt for rullende kameraer. Alle retsmøderne har været transmitteret direkte i radioen, ligesom der har været live-opdateringer på diverse hjemmesider og sociale medier, hvor ikke mindst Oscar Pistorius’ karakter er blevet hængt til tørre i fuld offentlighed af den pågående anklager Gerrie Nel.

Det har føget med anklager om mentale lidelser, om falskhed og krokodilletårer, og det har de seneste dage været nævnt, at Pistorius’ velgørenhedsarbejde udelukkende har været til for at promovere sportsstjernen. Det har sågar tidligere været antydet, at han skulle have taget skuespillektioner for at kunne vække sympati i retssalen.

 

Gerrie Nel er ikke i tvivl om, at Oscar Pistorius skød for at dræbe, og at han udmærket vidste, hvem der var bag den lukkede toiletdør. Men til syvende og sidst lykkedes det ikke for anklageren at bevise, at der var tale om overlagt mord, og derfor slap Oscar Pistorius med en dom for uagtsomt manddrab, da der for en måned siden blev taget stilling til skyldsspørgsmålet.

Over for Pistorius har ikke bare stået en anklager. Han har også været oppe mod Reeva Steenkamps eftermæle. Hun er i retten og i pressen blevet portrætteret som et kærligt familiemenneske, der kom fra små kår, hvor hele familien måtte arbejde hårdt for at få hverdagen til at hænge sammen.

Reeva, som alle sydafrikanere i dag er på fornavn med, var aktiv i kampen for kvinders rettigheder, og hun bidrog til sine forældres ofte trængte økonomi. Derudover var hun en ung, berømt og smuk kvinde. Forleden lykkedes det anklageren at få et almindeligt retsmøde til at minde om en mindehøjtidelighed, da Reevas kusine gav en karakteristik af hende.

Stor forståelse for hans handlinger

Oscar Pistorius er blevet fremstillet noget mere mørkt. Ud over drabet på sin kæreste har han også været tiltalt for andre lovovertrædelser med håndvåben, og det har ikke hjulpet på billedet af ham som en skydegal mand uden kontrol over sit temperament.

Det har delt Sydafrika i to lejre. I sådan en grad, at flere tog opstilling foran retsbygningen i Pretoria i slips fra Oscar Pistorius gamle skole, mens andre mødte op i Port Elizabeths farver, hvor Reeva Steenkamp stammede fra.

De fleste er sådan set med på, at Pistorius har gjort noget forkert – at han er skyldig. Det erkender han også selv. Spørgsmålet er blot, hvor skyldig han er. Voldskriminalitet er en del af hverdagen i Sydafrika, og mange sydafrikanere lever med adrenalinen uden på skjorten, og det får mange til at forstå Pistorius’ handlinger.

Og så skal man ikke glemme, at han i den kollektive sydafrikanske bevidsthed også er en helt, der har fyldt mange hjerter med stolthed. En helt gjort af samme stof som grimme ællinger. En helt, som nægtede at lade sig kue af sit handicap og i 2012 deltog i OL i London, hvor han løb mod ikke-handikappede løbere. Da var der ikke mange tørre øjenkroge hjemme ved de sydafrikanske TV-skærme.

Som en radiolytter sagde efter dommen:

»Jeg har altid været på Oscars side, og han skal vide, at jeg vil være den første, der besøger ham i fængslet. Jeg synes, Steenkamps familie virker falske og grådige.«

 

Jurister i Sydafrika skønner, at Pistorius’ og hans forsvar kan være mest tilfredse. Forsvaret har været ret insisterende på, at han ikke skulle i fængsel, men har valgt ikke at anke dommen, hvilket også skal ses i lyset af, at Pistorius allerede kan være en fri mand igen efter bare ti måneders afsoning.

Pistorius skal som minimum afsone en sjettedel af dommen, inden løsladelse kan komme på tale. Hans forsvarsadvokat forventer, at han kun afsoner de ti måneder i fængslet og resten i husarrest.

ANCs kvindebevægelse har tidligere truet med at anke, hvis ikke straffen var tilstrækkeligt hård. Det sker nu nok ikke, men kampen mod vold mod kvinder har med drabssagen fået fornyet medvind og kan måske ende med at blive den eneste, der vinder på sagen. Så måske er Reeva Steenkamps død ikke helt forgæves.