Pistorius kan slippe med ti måneder bag tremmer

Oscar Pistorius’ forsvarer forventer, at den sydafrikanske atletikstjerne kan nøjes med at afsone ti måneder bag tremmer ud af dommen på fem års fængsel. Resten vil foregå i husarrest.

Oscar Pistorius hilser på familiemedlemmer efter at have modtaget sin dom Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYDAFRIKA: Det var kulminationen på en af de mest fulgte retssager i nyere tid, da dommer Thokozile Masipa ved retten i Pretoria tirsdag formiddag idømte den sydafrikanske atletikstjerne Oscar Pistorius fem års ubetinget fængsel for uagtsomt manddrab på sin kæreste, modellen Reeva Steenkamp.

Under strafudmålingen lagde dommeren blandt andet vægt på, at Pistorius ikke før har begået kriminalitet, ligesom hun konstaterede, at han fortryder sin gerning.

»Straffen er fair og retfærdig over for både samfundet og for den tiltalte,« sagde Thokozile Masipa.

Også Reeva Steenkamps forældre er tilfredse med straffen og lettede over, at sagen endelig er slut, fortæller de til BBC.

»Retfærdigheden er sket fyldest,« siger familiens advokat, Dup De Bruyn.

Anklagemyndigheden havde forlangt mindst ti års fængsel, mens Pistorius’ forsvarer, Barry Roux, havde anbefalet en kombination af husarrest og samfundstjeneste. Ifølge Barry Roux kommer Oscar Pistorius da også kun til at tilbringe ti måneder af de fem år bag tremmer. Forsvarsadvokaten siger således til Reuters, at han forventer, at resten af straffen vil blive afsonet i husarrest.

Anklagemyndigheden vurderer, at den 27-årige atlet vil komme til at afsone en tredjedel af sin straf i fængslet, altså 20 måneder.

Oscar Pistorius dræbte sin kæreste 14. februar 2013, da han skød igennem en låst toiletdør i parrets fælles hjem i Pretoria. Pistorius har forklaret, at han skød, fordi han troede, at der var tale om en indbrudstyv.

 

Da Oscar Pistorius 12. september blev kendt skyldig i uagtsomt manddrab på Reeva Steenkamp, afviste dommer Thokozile Masipa flere af anklagerens vidner som utroværdige og farvede på grund af den massive mediedækning, sagen har fået. Blandt andet så hun bort fra vidner, der mente at have hørt Steenkamp skrige, kort før skuddene faldt, fordi forklaringerne var modstridende.

Til gengæld lagde hun vægt på, at Pistorius burde have ringet til politiet i stedet for at affyre de fire skud mod toiletdøren, ligesom han burde have vidst, at der var risiko for, at skuddene ville være dræbende for personen på den anden side af døren.

Foruden de fem års fængsel for uagtsomt manddrab blev Oscar Pistorius idømt tre års betinget fængsel for overtrædelse af våbenloven.

Pistorius, der går under tilnavnet »Blade Runner« på grund af sine benproteser, blev et af ??atletikkens største navne nogensinde, da han under OL i London i 2012 løb sig i semifinalen i 400 meter mod raske atleter.