Pistorius dømt for uagtsomt manddrab

Oscar Pistorius kan med sin dom for uagtsomt manddrab på kæresten Reeva Steenkamp sendes i fængsel i op til 15 år.

Pistorius i tårer da dommeren torsdag gennemgik detaljerne om drabet på Reeva Steenkamp. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM LUDBROOK/POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYDAFRIKA: Den sydafrikanske handicapatlet Oscar Pistorius kan blive sendt bag tremmer i op mod 15 år. 27-årige Oscar Pistorius blev fredag kendt skyldig i uagtsomt manddrab på sin kæreste Reeva Steenkamp, som han skød i deres fælles hjem i byen Pretoria 14. februar 2013.

Dommer Thokozile Masipa afsagde dommen foran et fyldt retslokale, hvor Pistorius stående modtog dommen med hænderne krydset foran sig og uden de store følelsesmæssige tegn.

Der er i Sydafrika ingen minimumsstraf for uagtsomt manddrab, men det kan give op til 15 års fængsel. Juridisk ekspert Kelly Phelps siger til CNN, at der typisk gives en straf på fem til otte år i lignende sager.

Torsdag afgjorde Thokozile Masipa, at Oscar Pistorius ikke kan kendes skyldig i overlagt mord.

Anklageren, som er gået efter at få Pistorius dømt for overlagt mord, har fremført, at Steenkamp skreg, kort før Pistorius skød hende gennem en låst toiletdør. Pistorius har forklaret, at han skød sin kæreste, fordi han troede, at det var tale om en person, som var brudt ind i huset og havde gemt sig på toilettet.

Thokozile Masipa lagde ifølge CNN under sin domsafsigelse vægt på, at Pistorius, da han affyrede de fire skud, »handlede overilet og brugte overdreven magt«.

Der var således tale om »forsømmelig adfærd«, som ikke kan forsvares - heller ikke for en handicappet, lød det yderligere fra dommeren om Pistorius, der som 11-årig fik amputeret begge sine ben under knæene.

Fredagens retsmøde tog også stilling til to øvrige episoder, som Pistorius er blevet sigtet for. Han blev fundet ikke-skyldig i at have affyret en pistol gennem et soltag i en bil og være i besiddelse af ulovlig ammunition fundet i hans hjem. Han blev dog fundet skyldig i den tredje og sidste anklage, der gik på, at han havde affyret en pistol i en restaurant - en dom, der kan give op til fem års fængsel, men også »blot« udløse en bøde.

Strafudmålingen i sagen vil først finde sted i den sydafrikanske ret inden for nogle uger.